LAUSANNE - De Argentijnse voetbalploeg moet het op de Olympische Spelen doen zonder ster Lionel Messi. Het internationaal sporttribunaal CAS gaf zijn club FC Barcelona woensdag gelijk in het conflict om de Argentijnse aanvaller.

De wereldvoetbalbond FIFA liet vorige week weten dat clubs verplicht zijn hun spelers onder 23 jaar af te staan voor de Spelen. Die maatregel betekende dat de Spaanse topclub Messi (21) naar Peking moest laten gaan, net als Schalke 04 de Braziliaan Rafinha en Werder Bremen zijn landgenoot Diego. De drie clubs, die de spelers niet willen afstaan, besloten daarop naar het CAS te stappen.

Het CAS bepaalde woensdag dat clubs niet verplicht zijn hun spelers af te staan. FIFA-preses Joseph Blatter liet weten de uitspraak te respecteren.

Voorronde

Barcelona en Schalke 04, de club van trainer Fred Rutten, spelen tijdens het olympisch voetbaltoernooi de eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League.

Bovendien begint de Duitse competitie al op 15 augustus, waarvoor Schalke en Werder Bremen hun spelers beschikbaar wilden hebben.

Groen licht

Het sporttribunaal gaf de clubs groen licht om hun spelers op te eisen, maar riep tevens op om samen met de FIFA tot een oplossing te komen.

De wereldvoetbalbond is teleurgesteld over de beslissing van het CAS. "Toch vraag ik de clubs nogmaals: "Laat je spelers deelnemen aan de Olympische Spelen. Dat zou een daad zijn die perfect past in de olympische gedachte", aldus Blatter.

Batista

Sergio Batista, bondscoach van Argentinië, was niet onder de indruk van de uitspraak van het CAS. "De speler is hier en hij blijft hier", aldus Batista.

"Tegen Ivoorkust start Messi donderdag in het basiselftal en ik weet zeker dat hij ook de andere wedstrijden met ons zal meespelen. Ik heb met Lionel gesproken. Hij heeft tegen mij gezegd graag bij het Argentijnse team te blijven."

Werder en Schalke

De Braziliaanse voetballers Diego en Rafinha kunnen ondanks de uitspraak meedoen aan de Olympische Spelen. Werder Bremen en Schalke 04, de werkgevers van de twee voetballers, hebben toegezegd ze niet naar Duitsland terug te halen.

Voorwaarden

Werder en Schalke hebben wel voorwaarden gesteld. Zo zijn de landen en niet de clubs aansprakelijk als de spelers in China een ernstige blessure oplopen.

ZIE OOK:

Lees alles over de Olympische Spelen op peking.nusport.nl