PEKING - Het olympisch comité van Rusland heeft verbolgen gereageerd op de uitlatingen van het IOC dat er in het land sprake zou zijn van systematisch dopegebruik.

"Het is veel te vroeg om daar zo over te spreken", reageerde woorvoerder Gennadi Sjvets van het Russische NOC woensdag in Peking op de uitlatingen van Arne Ljungqvist, hoofd van de medische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Enkele dagen voor de opening van de Olympische Spelen in de Chinese hoofdstad zijn de Russen in het nauw gedreven door diverse dopinggevallen in de baan- en wegatletiek en in het wielrennen.

Vreemd

Diverse medaillekandidaten zijn op het laatste moment wegens positieve controles of manipulatie van urinecontroles uit de Russische ploeg verwijderd. "Maar het is vreemd dat iemand dan direct van systematisch dopegebruik spreekt", aldus woordvoerder Sjvets.

De Russen spreken van een offensief om hun ploeg in Peking in een kwaad daglicht te stellen.

"Officials waren al tijden op de hoogte van de testresultaten, maar hebben tot vlak voor de Olympische Spelen gewacht om ze naar buiten te brengen. Het lijkt er gezien de timing op dat wordt geprobeerd een vervelende sfeer rond onze ploeg te creëren. Toen in Amerika het dopingnetwerk rond het Balco-lab werd ontdekt, is de hele Amerikaanse sportwereld toch ook niet in de beklaagdenbank gezet", aldus Sjvets.

ZIE OOK:

Lees alles over de Olympische Spelen op peking.nusport.nl