AUCKLAND - Het Zweedse jacht Assa Abloy, dat de race Sydney-Hobart won, heeft op weg naar Auckland in de derde etappe van de Volvo Ocean Race nog steeds de leiding. Schipper Neal McDonald, die in Kaapstad Roy Heiner opvolgde, zag bij ideaal zeilweer, met een sterk veranderlijke wind tot 30 knopen, de voorsprong op Amer Sports One groeien tot 65 zeemijl. Beide boten worden donderdag in de aankomsthaven verwacht.

News Corp, Tyco en Illbruck vechten om de derde plaats. Voor de winst moeten ze ten minste 140 mijl goedmaken op de Assa Abloy. Onmogelijk is dat niet, omdat bij het naderen van het noordelijke puntje van Nieuw-Zeeland veel tactisch inzicht of goklust is vereist. De verwachting is dat dicht onder de kust weinig of geen wind staat, terwijl verder buitengaats waarschijnlijk een stevige bries is te vinden.

Hte Noorse jacht Djuice heeft voor een zuidelijke koers gekozen in de hoop dat de zeilen blijven bollen. Volgens Stig Westergaard heeft hij en de bemanning geluk gehad dat het jacht nog altijd vaart. Hij meldde een "close encounter" met tonnen vlees. Drie meter voor de boeg dook plotseling een walvis op. Tot een aanvaring kwam het net niet.