PEKING - Sjoerd Hamburger moet het tijdens de Olympische Spelen zonder zijn coach Paul Broekhuizen stellen. De begeleider van de Utrechtse skiffeur kreeg geen accreditatie toegewezen door sportkoepel NOCNSF.

NOCNSF heeft maar een gelimiteerd aantal accreditaties en daar werd de coach van Hamburger - geen uitgesproken medaillekandidaat - het 'slachtoffer' van. Broekhuizen mag zich niet vertonen langs de roeibaan, zelfs niet op trainingsdagen.

"Ik wist dat er een mogelijkheid was dat mijn coach hier niet kon zijn", sprak Hamburger dinsdag na de training. "Het is jammer, maar ik heb me er inmiddels op ingesteld."

De roeibond had volgens de skiffeur voor het olympisch kwalificatietoernooi laten weten dat wanneer beide Achten zich voor Peking zouden plaatsen, er een goede kans was dat Broekhuizen ook een accreditatie kreeg. Dat scenario voltrok zich, maar toch moest Hamburgers begeleider thuisblijven.

Hoop

"De roeibond had dat beter niet kunnen zeggen, want daardoor kreeg ik weer hoop", zei hij. "Daarna zou er nog een optie zijn dat Paul met dagpassen op de roeibaan kon komen, maar ook dat bleek onmogelijk."

Een roeier is tijdens trainingen en wedstrijden niet alleen voor enkele laatste aanwijzingen afhankelijk van een coach. Ook om de boot naar het water te brengen en de riemen juist af te stellen kan een roeier zijn begeleider goed gebruiken. Hamburger wordt nu tijdens trainingen ondersteund door bondscoach Mark Emke (coach Holland Vier).

Op wedstrijddagen heeft Emke het echter te druk met zijn 'eigen' mannen en krijgt de skiffeur hulp van David McGowan, hoofdtrainer van de Mannen Acht.

Telefonisch

"Ach ja, ik ben natuurlijk al maanden met de Olympische Spelen bezig, dus ik weet wat ik moet doen", zei Hamburger. "Daarnaast kan ik iedere dag telefonisch met mijn trainer spreken en kunnen we elkaar ook ontmoeten als we bijvoorbeeld een video-analyse willen doen. Ik red me wel."