ZEIST - Ruud van Nistelrooij stelt zich niet langer beschikbaar voor het Nederlands voetbalelftal. Dat heeft de 32-jarige aanvaller maandag aan de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk laten weten. Van Nistelrooij zegt zich volledig op zijn club Real Madrid te willen richten.

"Nadat ik de programma's van Real Madrid en het Nederlands elftal nog eens goed had bestudeerd, kwam het besef dat ik, gezien de vereiste fysieke inspanning om op dit niveau maximaal te presteren, een keuze moest maken", aldus de spits.

"De combinatie van enerzijds de competitie-, beker- en Champions Leaguewedstrijden van Real Madrid en het programma van het Nederlands elftal anderzijds, is voor mij een te zware belasting. Er rest mij dan ook geen andere keuze."

Europees kampioenschap

Van Nistelrooij heeft na het Europees kampioenschap lang nagedacht. "Uiteraard ga je bij dit soort beslissingen niet over één nacht ijs. Ik heb met Oranje een heel fijn EK achter de rug en kijk daar met een goed gevoel op terug."

Van Marwijk toonde zich verrast. "Ik heb uitvoerig met Ruud gesproken en ik wil en kan niet anders dan zijn besluit respecteren. Natuurlijk vind ik het spijtig dat ik bij het samenstellen van de Oranjeselectie geen beroep kan doen op zijn kwaliteiten en internationale ervaring."

Knieblessure

Van Nistelrooij maakte op 18 november 1998 onder leiding van bondscoach Frank Rijkaard zijn debuut voor Oranje in de oefenwedstrijd tegen Duitsland (1-1). De geboren Ossenaar miste uiteindelijk het EK 2000 wegens een ernstige knieblessure.

Omdat Oranje zich met bondscoach Louis van Gaal niet wist te kwalificeren voor het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea, speelde Van Nistelrooij op bijna 28-jarige leeftijd pas zijn eerste eindtoernooi. Hij schoot Oranje in het eerste groepsduel op het EK in Portugal met een laat doelpunt naast Duitsland: 1-1.

Reservebank

Twee jaar later kwam Van Nistelrooij op het WK in aanvaring met Marco van Basten. De spits functioneerde niet naar behoren, zo oordeelde de bondscoach. Van Nistelrooij startte in de achtste finale tegen Portugal (1-0 verlies) op de reservebank.

Na het WK leek het, in navolging van Mark van Bommel, tot een definitieve breuk tussen Van Basten en Van Nistelrooij te komen. De oud-PSV'er speelde bijna een jaar niet voor Oranje. In mei 2007 keerde hij, na een goed gesprek met de huidige trainer van Ajax alsnog terug in het Nederlands elftal.

Hoofdrol

De beloning bleef afgelopen zomer uit. Van Nistelrooij speelde een hoofdrol in de eerste twee groepswedstrijden tegen Italië (3-0) en Frankrijk (4-1). Met een doelpunt in de slotfase tegen Rusland, leek de spits Oranje alsnog naar de halve finale te helpen (1-1), maar in de verlenging ging het mis.

Van Nistelrooij is na doelman Edwin van der Sar de tweede speler die na het EK bedankte voor Oranje. Van Marwijk kan daarnaast voorlopig ook niet beschikken over de langdurig geblesseerden Wesley Sneijder en Wilfred Bouma.

Oranje speelt op 20 augustus tegen Rusland voor het eerst onder leiding van de nieuwe bondscoach, waarna op 10 september Macedonië de eerste tegenstander is in de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika.

Carrière Van Nistelrooij

Interlands: 64, aantal doelpunten: 33

Clubs:
FC Den Bosch (1993-1997)
sc Heerenveen (1997-1998)
PSV (1998-2001)
Manchester United (2001-2006)
Real Madrid (2006-heden).