PEKING - Het mooiste zwembad ooit. Pieter van den Hoogenband was maandag lyrisch na zijn eerste training in de 'watercube' in Peking.

"Dit bad is de standaard. Dit is echt gemaakt om te zwemmen. Er staan mooie blokken in. Overal is aan gedacht. In het verleden stond er bijvoorbeeld wel eens naam van een sponsor op de lijnen, maar hier is alles perfect. Dit is het mooiste bad wat ik ooit heb gezien. Zelfs een beetje mooier dan in Eindhoven", bekende de drievoudig olympisch kampioen.

Van den Hoogenband verwacht ook goede tijden in het bad waar hij voor de derde keer op rij goud op de 100 meter vrij wil veroveren. "Hier gaat heel hard gezwommen worden. Hopelijk ook door mij."

Niet alleen Van den Hoogenband maar ook de andere Nederlandse zwemmers keken maandag vol bewondering rond na binnenkomst in het bad. Het vierkante complex met een dak van ronde glazen ramen, dat veel weg heeft van een kubus, is een van de blikvangers van het olympische park in Peking.

Langer

Rugslagspecialist Nick Driebergen greep bij binnenkomst dan ook direct naar zijn camera om het bijzondere bad vast te leggen. Technisch directeur Jacco Verhaeren trok bij zijn entree als eerste aan een startblok. "Ik wilde weten hoe de hoek was", legde hij naderhand uit. "De blokken zijn toch wat langer dan we gewend zijn."

Met zijn pupillen Van den Hoogenband, Marleen Veldhuis, Ranomi Kromowidjojo, Mitja Zastrow en Inge Dekker oefenden Verhaeren ook direct wat starts. "We weten nu hoe de blokken staan."

Geweldig materiaal

Verhaeren was ook onder de indruk van het bad, maar had het wel iets groter verwacht. "Zo groot is het eigenlijk niet", vond de coach. "Het is minder groot dan Sydney. Maar er is verder geweldig materiaal gebruikt. Er is alles aan gedaan om een goed resultaat te kunnen halen. Ook het olympisch dorp en het vervoer, alles is goed."

Ondanks de positieve geluiden en de voorspoedige voorbereidingen is de technisch directeur wel op zijn hoede. Hij was daarvoor te veel onder de indruk van concurrenten als de Australische Lisbeth Lenton en de Franse wereldrecordhouder Alain Bernard op de 100 vrij, belangrijke tegenstrevers van Veldhuis en Van den Hoogenband die maandag ook in het bad trainden. "Ik zag de tegenstand rondlopen en die zag er goed uit. Ik ga mij nog niet rijk rekenen", aldus Verhaeren.

Prettig

De komende dagen zal hij met Van den Hoogenband in de middag blijven trainen. Met Veldhuis en Dekker gaat hij twee keer in de ochtend naar het bad. Op dit tijdstip zijn straks ook de finales. Verhaeren: "Voor sommigen is het wel prettig een beetje het ritme van de ochtend te krijgen. Het leven is nu vooral rusten, eten en een beetje zwemmen voordat de wedstrijden beginnen."

ZIE OOK:

Lees alles over de Olympische Spelen oppeking.nusport.nl

VDH in Peking