ROTTERDAM - Het jubileumtoernooi had een feest moeten worden voor het honderdjarige Feyenoord. In plaats daarvan zette de huidige selectie zich voor schut voor eigen publiek.

De Schotse kampioen Celtic legde zondagavond moeiteloos de zwakheden bloot van het elftal van Gertjan Verbeek, die als excuus het grote aantal afwezigen mocht opvoeren.

Toch zal het veldspel de nieuwe trainer een kleine drie weken voor de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal tegen PSV zorgen baren, net als de niet eens vertekende uitslag van 1-3.

De belangrijkste conclusie die Feyenoord na twee serieuze krachtmetingen kan trekken, is dat de spelersgroep in de breedte kwalitatief niet sterk genoeg is om komend seizoen mee te strijden met PSV en Ajax.

Technisch directeur Peter Bosz onderkende dat probleem al eerder, maar kreeg de bevestiging de voorbije dagen. Feyenoord heeft echter niet de financiële middelen de selectie in de maand augustus enorm te versterken. Voordat er nieuwe spelers aangetrokken kunnen worden, zullen er eerst een aantal moeten vertrekken uit Rotterdam.

Problemen

De personele problemen bij Feyenoord liggen in de voorbereidingsperiode vooral in de voorhoede. Roy Makaay bereidt zich met de olympische voetbalploeg voor op de Spelen. De teruggekeerde Jon Dahl Tomasson is geblesseerd en kon zondag, net als twee dagen eerder tegen Borussia Dortmund (1-2), niet meespelen.

Verbeek startte daardoor noodgedwongen met de 37-jarige Michael Mols en de overbodige Diego Biseswar. Biseswar was op stage bij Sheffield United, maar de Engelse club zag van zijn diensten af.

De Guzman

Naast Makaay mist Verbeek op het middenveld met Jonathan de Guzman en Karim El Ahmadi ook twee spelers die normaal gesproken in het basiselftal staan.

De Guzman maakt ook deel uit van de selectie van bondscoach Foppe de Haan; El Ahmadi is vier tot zes weken uitgeschakeld met een blessure. Zonder de eveneens geblesseerde Kevin Hofland oogt ook de defensie onzeker.

Oranje-international Jan Vennegoor of Hesselink profiteerde in de eerste helft al twee keer, terwijl ook de Griekse oud-Heerenveenspeler Georgios Samaras mocht scoren in de eerste helft: 0-3. De voor ongeveer driekwart gevulde Kuip begeleidde de spelers met een fluitconcert naar de kleedkamer.

Rustiger

Na rust deed Celtic het rustiger aan. Aanstaande zondag speelt de Schotse club tegen Saint Mirren al de eerste competitiewedstrijd.

Dat Celtic zich al veel verder bevond in het voorbereidingstraject op het nieuwe seizoen mocht Verbeek naast de personele problemen als tweede excuus gebruiken.

Vennegoor of Hesselink en Samaras werden door trainer Gordon Strachan allebei naar de kant gehaald. Feyenoord mocht via de jeugdige Leroy Fer tegenscoren Het is voor Verbeek te hopen dat zijn selectie bij het begin van het seizoen nagenoeg fit is, anders dreigt een valse start voor het jarige Feyenoord.

Teleurstellend

Trainer Verbeek wilde niet te veel waarde hechten aan de laatste plaats. "Het is teleurstellend, maar het lag wel in de lijn der verwachtingen. We missen een hoop spelers momenteel. Er zat niet meer in. Als je kijkt naar de omstandigheden waar we nu mee te maken hebben, maak ik me geen zorgen."

De nieuwe coach van Feyenoord geeft de komende dagen aandacht aan zijn defensie. "We stonden vaak naïef te verdedigen. Dat wordt afgestraft op dit niveau. Ik zal de spelers een analyse op de video laten zien en hoop dat ze zich dan bewust worden van de fouten die ze maken. De invalbeurt van Ron Vlaar vond ik positief. Hij maakte een heel sterke indruk."

Verbeek begreep dat het verlies tegen Celtic niet bijdraagt aan de verwachtingen voor komend seizoen. "Mensen kijken al heel snel naar het resultaat. Ik zie dat we stapje voor stapje vorderingen maken."