CINCINNATI - Tennisser Rafael Nadal moet nog twee weken wachten voor hij zich officieel de nummer één van de tenniswereld mag noemen. De Spanjaard verloor de halve finale van het ATP-toernooi van Cincinnati zaterdag van de Serviër Novak Djokovic: 6-1 7-5.

Als Nadal het toernooi zou winnen, zou hij maandag de koppositie van de wereldrangslijst overnemen van Roger Federer. Nu moet hij nog wachten tot 18 augustus, na de Olympische Spelen, voor hij zijn Zwitserse rivaal officieel van de troon kan stoten. Die stond 235 weken bovenaan de lijst.

Het was Nadals eerste verlies in bijna drie maanden, de Spanjaard bleef 32 partijen ongeslagen. Djokovic, die vier van de zes keer won van Nadal op hardcourt, stond na 19 minuten al met 5-0 voor. Nadal pakte nog een game, maar moest de eerste set een paar minuten later afstaan.

Weerstand

In de tweede set bood de Spanjaard iets meer weerstand. "In de tweede voelde ik me goed en op sommige momenten speelde ik beter dan hij. Maar uiteindelijk won hij", aldus Nadal.

De bijna nummer één van de wereld was desondanks tevreden. "Ik heb het beste hardcourtseizoen van mijn leven gespeeld. En ik ben blij omdat ik zeker ben van de nummer-één-positie."

Genieten

"Daar heb ik heel lang, heel hard voor moeten werken. Maar eigenlijk heb ik geen tijd om er van te genieten. De Olympische Spelen beginnen over een week."

Djokovic, nummer drie van de wereld, staat in de finale van het Amerikaanse toernooi tegenover de Brit Andy Murray. Die versloeg in de andere halve finale Ivo Karlovic uit Kroatië in twee sets: 6-4 6-4.