SAN SEBASTIAN - Alejandro Valverde heeft zaterdag de Clasica San Sebastian gewonnen en toonde in grote vorm te zijn voor de Olympische Spelen. De Spaanse wielrenner van Caisse d'Epargne sprintte weg uit een kopgroep waarin alle favorieten voor het goud in Peking zich bevonden.

De Rus Aleksandr Kolobnev werd op drie fietslengtes afstand tweede, de Italiaan Davide Rebellin pakte de derde plaats. Olympisch kampioen Paolo Bettini finishte als vierde, Raborenner Denis Mentsjov werd zesde.

Peking

De Spaanse klassieker was voor veel renners een laatste voorbereiding op de Olympische Spelen in Peking. Ook voor Valverde: "Na mijn zege hier, ben ik een stuk optimistischer over mijn kansen op de Spelen. Afgezien van Stefan Schumacher waren alle medaillekandidaten hier aanwezig, en niet één kon mij verslaan."

Valverde won de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk, maar zijn hoop op de eindzege verdween nadat hij zich blesseerde in de eerste week en tijd verloor in de Pyreneeën. Hij eindigde uiteindelijk toch nog als negende. "Ik heb een lang seizoen achter de rug, en ik was nogal onzeker over mijn conditie, maar dit resultaat in San Sebastian bevestigt dat ik de Tour toch goed heb doorstaan."

Toppers

In de kopgroep van ongeveer vijftig renners reden bijna alle toppers uit de Ronde van Frankrijk. Tour-winnaar Carlos Sastre, Mentsjov, Alberto Contador en Andy Schleck, winnaar van het jongerenklassement in de Tour, konden Valverde echter niet volgen in de sprint.

De Spaanse koersorganisatie haalde overigens 100 kilometer voor de eindstreep het achtervolgende peloton met zo'n honderd renners uit de koers omdat hun achterstand op de kopgroep te groot was geworden. Onder hen was ook Rabo-renner Gerben Löwik.

Gevecht

Rabo-ploegleider Frans Maassen was tevreden over kopman Mentsjov. "Het was een man-tegen-man-gevecht. En als hij dan de zesde plaats behaalt in de sprint, dan mag je toch zeggen dat Denis zeer verdienstelijk gereden heeft. Hij heeft een goede Tour achter de rug en blijkbaar is hij daar ook goed uit gekomen, al was hij wel zijn stem kwijt. Denis kan met een gerust hart naar Peking toe."