AMSTERDAM - Rafael van der Vaart wordt maandag of dinsdag gepresenteerd als nieuwe aanwinst van Real Madrid. Dat meldt de Spaanse sportkrant Marca zaterdag.

Van der Vaart levert zijn club Hamburger SV naar verluidt een bedrag van tien miljoen euro op. De 58-voudig international kan na Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Royston Drenthe de vijfde Nederlander bij de Koninklijke worden.

HSV

Van der Vaart heeft bij HSV nog een contract voor twee seizoenen en kan volgende zomer voor een gelimiteerde transfersom van anderhalf miljoen euro vertrekken.

Trainer Martin Jol reageerde vrijdag op de geruchten over een transfer van de sterspeler van HSV. "Ik zou teleurgesteld zijn als hij vertrekt, maar waarom zouden we een dergelijke speler laten vertrekken?", sprak Jol de hoop uit dat Van der Vaart zou blijven.

Verlies

Hamburger SV heeft zaterdagmiddag de openingswedstrijd van het toernooi om de Emirates Cup in Londen tegen Real Madrid verloren: 1-2. Aanvoerder van der Vaart deed niet mee.

Trainer Martin Jol passeerde de middenvelder voor dit pikante duel. "Hij is er momenteel mentaal niet voor 100 procent bij", lichtte de Scheveningse oefenmeester toe. Jol liet duidelijk merken het getouwtrek tussen de Koninklijke en HSV om Van der Vaart meer dan zat te zijn. "Het duurt nu al drie weken. Daarom heb ik vandaag tegen hem gezegd: Je speelt niet."

Van Nistelrooij

Ruud van Nistelrooij, die op de website van de Spaanse club liet weten er graag nog een aantal jaren te blijven, opende de score tegen HSV in de 25e minuut.

Invaller Mohamed Zidan maakte in de tweede helft gelijk. De winnende treffer kwam zes minuten voor tijd op naam van Dani Parejo, die Wesley Sneijder na ruim een uur was komen aflossen.

Arjen Robben, ook in de basis begonnen, maakte een kwartier voor tijd plaats voor Robinho. Bij HSV speelden de Oranje-internationals Joris Mathijsen en Nigel de Jong de gehele wedstrijd, die 50.000 toeschouwers trok. Aan het Londense evenement doen verder nog Arsenal en Juventus mee.