CINCINNATI - Tennisser Rafael Nadal heeft zich vrijdag verzekerd van de nummer-1-positie op de wereldranglijst. Hij verwees Roger Federer naar de tweede plek door een overwinning op het ATP-toernooi van Cincinnati.

De Spanjaard bereikte de halve finale ten koste van Nicolas Lapentti uit Ecuador: 7-6 (7-3) 6-1 en moet het daarin opnemen tegen de Serviër Novak Djokovic.

Als Nadal de finale van het toernooi wint, is de positie maandag al van hem. Mocht hij niet verder komen, dan is Nadal op 18 augustus, de dag na de Olympische Spelen, alsnog verzekerd van de positie.

Tevreden

Nadal was een tevreden man na zijn machtsovername. "Ik ben blij, hier heb ik de afgelopen drie jaar voor gevochten. Alhoewel ik als nummer twee ook tevreden was, want ik won veel toernooien. Maar natuurlijk was de eerste plek een doel en ik ben erg blij dat ik deze behaald heb."

Federer opende de deur voor Nadal door in de derde ronde van het toernooi te verliezen van Ivo Karlovic. Hij beheerste de afgelopen jaren onbedreigd de top van het mannentennis. De Zwitser stond op nummer 1 sinds februari 2004, oftewel 235 weken lang.

De Spanjaard kroop de afgelopen maanden steeds dichter naar Federer toe, door de Zwitser onder meer te verslaan in de finales van Roland Garros en Wimbledon. Tijdens dat laatste toernooi doorbrak Nadal de hegemonie van Federer, die de vijf voorgaande jaren de sterkste was op het gras in Londen.

Nadal wordt de 24e speler in de historie die de ATP-ranking aanvoert. De inwoner van Manacor, op Mallorca, is de derde Spanjaard die bovenaan de lijst komt te staan. Eerder deden dat Carlos Moya (1999) en Juan Carlos Ferrero (2003).