ROTTERDAM – Feyenoord heeft vrijdagavond op het eigen jubileumtoernooi een nederlaag moeten slikken tegen Borussia Dortmund.

In de Kuip werd het 1-2 voor de Duitsers, waar Feyenoord dichtbij een gelijkspel was. Paal en lat stonden een verdiend punt in de weg.

Feyenoord startte uiterst zwak aan de eerste serieuze graadmeter van het nieuwe voetbalseizoen. Na vier minuten vond Borussia het eerste gat dat de thuisploeg liet vallen en stuurde het Buckley Kuba diep.

Na slap verdedigen van Feyenoord kwam de bal uit een scrimmage voor de voeten van diezelfde Kuba, die vernietigend uithaalde en de bal in de verre kruising zag verdwijnen: 0-1.

Na de snelle openingstreffer leek het gemankeerde Feyenoord te beseffen dat het alleen met maximale inzet de eerste fluitconcerten een halt toe kon roepen.

Biseswar

Feyenoord moest het doen zonder een aantal potentiële basisspelers. Vooral aanvallend waren de opties voor de jarige trainer Gertjan Verbeek gering. Roy Makaay (Olympisch elftal), John Dahl Tomasson en Andwele Slory (blessures) waren niet inzetbaar, waardoor Michael Mols en Diego Biseswar de frontlinie vormden.

Die laatste mag weg bij de Rotterdammers en vocht daarom voor zijn laatste kans. Hij ontdeed zich na een kwartier spelen handig van zijn directe tegenstander maar schoot de bal net langs de verkeerde kant van de paal.

Dortmund herpakte het initiatief en de jubilaris moest zich beperken tot verdedigen. Toch hoefde keeper Henk Timmer niet vaak in actie te komen. Aan de andere kant kwam Feyenoord tot twee schoten. Giovanni van Bronckhorst en Luigi Bruins probeerden het van afstand, maar zonder succes.

Wijnaldum

Vlak voor rust kreeg jongeling Georginio Wijnaldum de handen op elkaar. Na een teruggelegde bal van Tim de Cler schoot de middenvelder hard raak in de linkerhoek: 1-1. Een voorsprong was zelfs dichtbij voor het opgeleefde Feyenoord, maar Bruins mikte in kansrijke positie naast en Biseswar schoot op de deklat.

Het eerste gevaar kwam in de tweede helft van de Duitsers, die naar de fanatiek zingende eigen aanhangers toe voetbalden. Tot opluchting van Timmer hadden de Dortmund-spelers het vizier te hoog afgesteld.

Lichtpuntje

Zoals vaker gebeurt bij oefenwedstrijden lieten beide ploegen niet het achterste van hun tong zien. De naderende eerste competitieronde is in zicht en ledematen moeten gespaard worden. Lichtpuntje in het tamme duel was de energieke Wijnaldum, die bij afwezigheid van De Guzman en de geblesseerde El Ahmadi een kans kreeg en die met beide handen greep.

Vlak na de entree van Nuri Sahin, vorig seizoen door Dortmund uitgeleend aan Feyenoord en nu terugkerend in de Kuip in het geel-zwarte shirt, kwam Dortmund vanuit het niets op voorsprong. Sebastian Hille ontsnapte aan de aandacht van de verdedigers en liet Timmer kansloos met een rake schuiver: 1-2.

Eindsprint

In een slecht gevulde Kuip perste Feyenoord er nog een eindsprint uit. Dat leverde nog een poeier op van Landzaat, bovenop de lat van doelman Weidenfeller, en een schot van invaller Janota dat net naast rolde.

Meer zat er niet in voor de Stadionclub, die zondag een herkansing krijgt tegen Celtic. Het is voor coach Verbeek te hopen dat Tomasson dan weer fit genoeg is om mee te spelen.