ZEIST - De inmiddels gestopte scheidsrechter Dick Jol heeft twee maanden geleden een vertegenwoordiger van de technische staf van de scheidsrechterscommissie bedreigd.

Naar aanleiding van dat incident is zijn contract, met wederzijdse instemming, ontbonden. Dat liet de voetbalbond KNVB vrijdag weten.

De 52-jarige arbiter floot onlangs bij de afscheidswedstrijd van Jaap Stam zijn laatste duel. Begin deze maand liet de KNVB al weten dat Jol stopt met fluiten in het betaald voetbal, maar een duidelijke reden werd niet gegeven.

Opheldering

Negatieve uitlatingen van Jol in de media over de KNVB hebben de bond er nu toe gebracht opheldering te geven over de zaak. Jol zou eind mei, tijdens een gesprek met de scheidsrechterscommissie over het komende seizoen, een vertegenwoordiger meerdere keren hebben bedreigd.

De Scheveninger heeft die dreigementen volgens de KNVB later op de dag telefonisch herhaald.

Fatsoensnormen

Volgens Stephan Oost, coördinator scheidsrechterszaken, was dat voor de KNVB reden om te breken met Jol. "Dit tart wat de KNVB betreft alle fatsoensnormen. Daar is geen excuus voor. Geen enkele werkgever accepteert bedreigingen aan het adres van eigen personeel. De KNVB ook niet", aldus Oost.

Jol stelde onlangs dat de KNVB "schitterde door afwezigheid" bij zijn laatste duel. Volgens de bond was directeur Henk Kesler echter in Zwolle aanwezig en heeft Oost de scheidsrechter een bericht gestuurd.

De KNVB eiste via de advocaat van Jol excuses, maar de arbiter voldeed niet aan het ultimatum.

Voor de KNVB was dat het sein om een boekje open te doen. "We hebben in het verleden niet vaak gereageerd op uitlatingen van deze scheidsrechter, maar we laten ons echt niet neerzetten als onfatsoenlijke organisatie. Helaas gaat het vaak zo met Dick Jol, je spreekt iets met hem af en vervolgens doet hij wat anders. Maar Jol was een goede scheidsrechter en daar werd hij op beoordeeld. Anders was het al veel eerder tot een breuk gekomen", onthulde Oost.