HONGKONG - Foppe de Haan betreurt het dat Gerald Sibon bij het olympisch elftal voorlopig op de bank is beland. De coach van Oranje geeft de voorkeur aan het duo Roy Makaay en Ryan Babel.

"Het is vervelend dat een dispensatiespeler op de bank belandt, want je denkt dat hij ons juist sterker maakt. Toen ik hem selecteerde, wist ik nog niet hoe het met Babel zou gaan.

Ryan zou aanvankelijk ook het EK spelen, maar voor het toernooi raakte hij geblesseerd. Ik heb er ook niet op gewacht, want ik wilde snel vastigheid. Nu volg ik meer mijn gevoel dan verstand. Je moet doen wat je vindt dat je moet doen."

De Haan liet na het duel om de ING Cup tegen Kameroen weten dat hij zou kiezen voor Makaay en Babel. Hij heeft er nog niet met Sibon over gesproken, maar gaat ervan uit dat de aanvaller goed met de situatie kan omgaan.

Realist

"Hij stond na de wedstrijd ook met zijn ploeggenoot Michael Bradley van SC Heerenveen in de lift en die vertelde dat hij net zijn eerste wedstrijd sinds vijf weken had gespeeld. Sibon reageerde gevat dat dit wel eens zijn laatste in vijf weken zou kunnen zijn. Hij is een grote realist."

De Haan heeft Sibon ook nodig. Babel is nog niet fit genoeg om een hele wedstrijd te spelen. Zaterdag in het laatste duel van de ING Cup, tegen Ivoorkust, begint de Fries wel met Babel en Makaay.

Nigeria

In principe zullen de elf spelers beginnen die ook de basis vormen in de eerste olympische ontmoeting, met Nigeria. Al wilde De Haan zich daar niet volledig op vastpinnen.

"In de praktijk kan ik het toch anders doen, want je weet niet hoe het allemaal gaat uitpakken. Over het middenveld ben ik nog niet helemaal uit, dat ontloopt elkaar niet veel."

Ontspanning

Voor de echte beslissingen genomen moeten worden, hebben De Haan en zijn spelers donderdag nog een middagje kunnen ontspannen. Ze hebben een tocht op een boot gemaakt, bij een 'echte' Chinees gegeten en souvenirs kunnen kopen voor thuis.

"De jongens hebben niet veel op", lachte De Haan. "Maar het was goed om nog een keer door het ritme heen te kunnen breken. Anders wordt het stereotiep en dat is niet goed. Dit was de laatste mogelijkheid, want straks kan het niet meer."

Jaliens

De Haan verwacht dat hij in de eerste olympische wedstrijd van het Nederlandse elftal kan beschikken over zijn tweede dispensatiespeler. Kew Jaliens raakte woensdag in het oefenduel met Kameroen geblesseerd aan de lies.

"Ik heb er vertrouwen in dat het op tijd weer goed komt. Voor volgende week moet het geen probleem zijn. Alleen voor de wedstrijd van zaterdag weet ik het nog niet", zei De Haan vrijdag.

Oranje speelt zaterdag in de voorbereiding op de Spelen het laatste duel in de ING Cup tegen Ivoorkust.