CINCINNATI - Tennisser Rafael Nadal is weer een stap dichter bij de eerste plaats op de wereldranglijst. De Spanjaard zag zijn concurrent Roger Federer, die nu het klassement nog aanvoert, in de derde ronde van het Masters Series-toernooi in Cincinnati onderuit gaan.

Nadal zelf won redelijk eenvoudig van de Duitser Tommy Haas: 6-4 7-6 (0).

Nadal, dit jaar al winnaar van Roland Garros en Wimbledon, neemt de leiding op de wereldranglijst over van Federer als hij het toernooi van Cincinnati wint.

De Spanjaard is nog drie overwinningen verwijderd van die machtsovername. In de kwartfinale treft de 22-jarige inwoner van Manacor (Mallorca) de Ecuadoriaan Nicolas Lapentti.

Zeer teleurstellend

Federer moest in Cincinnati buigen voor het Kroatische servicekanon Ivo Karlovic: 7-6 (6) 4-6 7-6 (5). "Deze nederlaag is zeer teleurstellend", zei de Zwitser na afloop. "Vooral de manier waarop. Ik heb geen enkele keer mijn service ingeleverd, maar toch verlies ik."

De Zwitser kreeg troostende woorden van Nadal, die meeleefde met zijn vriend. "Roger had erg veel pech in de derde set. Ik zit nu in een goede positie, maar daar wil ik nog niet te veel over nadenken. Het enige waar ik mee bezig ben is het verbeteren van mijn eigen spel", aldus de Spaanse nummer twee van de wereld.

Federer voert de wereldranglijst al 235 weken aan. De 26-jarige Zwitser, twaalfvoudig winnaar van een grandslamtoernooi, richt zich nu op de Olympische Spelen in Peking.