CINCINNATI - Tennisser Rafael Nadal heeft de eerste plaats op de wereldranglijst voor het grijpen. Roger Federer, die nu het klassement nog aanvoert, verloor donderdag in de derde ronde van het Masters Series-toernooi in Cincinnati van de Kroaat Ivo Karlovic: 6-7 (6) 6-4 6-7 (5).

Als Nadal het toernooi wint, is hij de nieuwe nummer één. De Spanjaard speelt in de derde ronde tegen de Duitser Tommy Haas.

Het verlies van Federer kwam niet helemaal onverwacht. In de vorige ronde had de Zwitser zijn handen al vol aan de Amerikaan Robert Ginepri, die hij uiteindelijk na ruim twee uur versloeg.

Federer, vijfvoudig winnaar van Wimbledon, voert de wereldranglijst al 235 weken aan.

Teleurstellend

"Deze nederlaag is zeer teleurstellend", zei hij na afloop. "Vooral de manier waarop. Ik heb geen enkele keer mijn service ingeleverd, maar toch verlies ik. Al is dat tegen een servicekanon als Karlovic misschien niet zo vreemd. Hij serveerde nog net wat beter. Wedstrijden tegen Ivo zijn daarom altijd gevaarlijk, dat besefte ik me van tevoren."

Federer schreef de nederlaag onder meer toe aan het drukke programma. "Ik heb verschillende grote toernooien op rij afgewerkt, dat is zwaar. Ik kijk erg uit naar de Olympische Spelen en de US Open. Dat zijn evenementen die een goed seizoen van mij alsnog kunnen doen veranderen in een topseizoen."