AMSTERDAM - Werder Bremen zet een rechtzaak tegen de FIFA bij het internationale hof voor sportarbitrage CAS door. De Duitse club zegt dat er niets is veranderd nu de FIFA woensdag aankondigde dat teams hun spelers onder de 23 vrij moeten geven voor deelname aan de Olympische Spelen.

"De beslissing van de FIFA is op geen enkele manier op de regels gebaseerd."

Werder Bremen vecht om de Braziliaanse spelmaker Diego van de Spelen te houden en krijgt daarbij steun van Schalke 04 dat Rafinha, ook een Braziliaan, niet vrij wil geven. Barcelona wil de Argentijnse ster Lionel Messi niet vrijgeven. De drie clubs vinden dat ze de spelers niet hoeven te laten gaan omdat de Spelen niet op de officiële kalender van de Fifa staan.

Jonge spelers

De wereldvoetbalbond bepaalde woensdag echter dat het gewoonterecht van toepassing is. Sinds de regels twintig jaar geleden van kracht werden hebben clubs nooit moeilijk gedaan over het vrijgeven van jonge spelers. Bovendien claimt de Fifa dat de officiële wedstrijdkalender alleen geldt voor A-teams en dat vertegenwoordigende jeugdteams er niet opstaan.

Werder is niet het enige team dat een zaak bij het CAS aanspant. Barcelona kondigde al eerder aan dit ook te doen als de uitspraak van de FIFA niet in het voordeel van de club zou zijn. Volgens Werder Bremen heeft de club van het CAS de toezegging gekregen dat een uitspraak uiterlijk dinsdag komt. Dat is twee dagen voordat het olympisch voetbaltoernooi begint.