CINCINNATI - Toptennisser Rafael Nadal vindt dat er jaarlijks te veel toernooien op hardcourt plaatsvinden. De Spanjaard legt de schuld daarvoor bij de overkoepelende spelersorganisatie ATP.

"Het management denkt alleen maar aan nog meer evenementen op deze ondergrond", schamperde Nadal, die deze week bij het Masterstoernooi in Cincinnati eveneens de harde baan onder zijn voeten voelt.

Volgens de nummer twee van de wereld houdt de ATP te weinig rekening met de negatieve gevolgen voor de spelers bij veel partijen op hardcourt. "Je ziet het in de kleedkamer en in de trainingskamer. Iedereen heeft fysieke problemen, vooral aan knie en voet. Dat komt absoluut door de harde ondergrond. Dat is een slechte zaak."

Evenementen

Vijf van de negen Masterstoernooien vinden op hardcourt plaats. Twee van de vier grandslams eveneens, hoewel deze evenementen niet tot de ATP-Tour behoren. Van de 52 ATP-toernooien beneden het Masterscircuit zijn er 26 op een harde ondergrond. Veel spelers benutten juist deze evenementen in voorbereiding op de grote hardcourttoernooien.