ROTTERDAM - Rudie Kemna hing vorig jaar na zijn tweede plaats bij het nationaal kampioenschap wielrennen achter Stefan van Dijk de grapjas uit, maar besefte 's avonds dat hij een enorme kans had gemist. "En de volgende ochtend helemaal." Zondag nam hij revanche. In Rotterdam klopte hij Van Dijk met een banddikte en werd de sprinter van BankGiroLoterij op 35-jarige leeftijd eindelijk Nederlands kampioen.

"Ik kan weten hoe Stefan zich morgen voelt", sprak hij, gehuld in het rood-wit-blauw. Na twee tweede plaatsen (in 2001 achter Jans Koerts) pakte de Tukker in Rotterdam de hoofdprijs in een loterij.

Loterij

"Want dat is een sprint als deze. Je moet maar net goed uitkomen." Het verschil was zo klein dat het even wachten was op het resultaat van de fotofinish. Tot die tijd stond Kemna in opperste spanning te wachten, vertelde hij zich al maanden op het NK te hebben gefixeerd maar wilde hij van geen felicitaties weten.

De ontlading was groot. Bij Kemna, bij zijn ploegleider Johan Capiot en zijn ploegmaten, van wie vooral Jeroen Blijlevens en Jans Koerts een opofferende rol hadden vertolkt. Het duo had zich vrijdag mopperend neergelegd bij het kopmanschap van Kemna in het geval dat de titelstrijd op een massasprint zou uitdraaien. Dat was gebeurd onder lichte dwang.

Opofferen

Capiot deed toezeggingen: als Blijlevens en Koerts zich zouden opofferen konden ze voor volgend jaar een contract tegemoet zien. Bij BankGiroLoterij of bij een andere sponsor, dat liet de Belg in het midden. "Ik sta in elk geval pal achter deze renners en durf ze zulke toezeggingen te doen. Als Arend (Scheppink, de manager) daarin niet meegaat kan hij beter een andere ploegleider zoeken."

Capiot

Plooien glad strijken, voor eenheid zorgen, noemde Capiot zijn werk in de dagen voor het voor de loterijploeg zo belangrijke NK. Rabobank, dat op het vlakke parkoers van eerst Nijmegen en nu Rotterdam het NK al drie jaar niet meer kan beheersen, heeft de Tour om de komende weken publiciteit te pakken. "Wij moeten hier aan onze toekomst werken."

Blijlevens

Blijlevens gaf even later een iets andere draai aan het verhaal van zijn ploegleider. "Het kwam er meer op neer dat ik volgend jaar niet meer bij deze ploeg zou zitten als ik niet in dienst van Kemna zou rijden."

De regie was zondag in handen van de loterijploeg, maar Capiot erkende dat een massasprint eigenlijk niet het ideale scenario was geweest. "Dan is het altijd afwachten, zeker met Stefan van Dijk erbij." Het was zoeken naar de juiste ontsnapping waarin dan een van de afmakers (Blijlevens, Koerts, Löwik) mee moest zijn.

Een groep van twaalf, met Löwik, leek de juiste samenstelling te hebben maar kwam nooit verder dan een maximale voorsprong van vier minuten. Op ruim 50 kilometer voor de streep waren er daarvan nog maar twee minuten over. Capiot: "Dat was te weinig, voor ons hield het op."

Koerts

Twee ronden voor het einde was Koerts mee in een serieuze ontsnapping, maar ook Van Dijk en vier Rabo-renners. De ploegleider: "Ook niet ideaal. Dat was het moment dat we besloten alles op Kemna te gokken." Het pakte goed uit. Koerts ging aan, Blijlevens nam over en Kemna sprintte uit het wiel van Van Dijk naar de nationale titel. Met Max van Heeswijk als nummer drie.

Voor Kemna was het een grote dag. Hij had weliswaar als prof sinds 1999 al 37 keer gewonnen, maar behalve een rit in de Ronde van Nederland betrof het toch voornamelijk kleinere wedstrijden. "Voor mij en voor onze ploeg is dit gewoon heel belangrijk." Om vervolgens zijn eigen woorden te relativeren. "Het is mooi maar als je realistisch bent is dit ook maar gewoon een spelletje."