NEW YORK - Het bekende Amerikaanse sportblad Sports Illustrated (SI) voorspelt 28 medailles voor Nederland op de komende Olympische Spelen in Peking.

De Oranje-sporters krijgen zeven gouden, vijf zilveren en zestien bronzen plakken toebedeeld. Lijstaanvoerder is volgens SI de Verenigde Staten met 121 medailles, gevolgd door gastland China met 102 en Rusland met 75.

Baanwielrenner Theo Bos gaat voor Nederland op de sprint goud winnen, evenals Marianne Vos op de puntenkoers. Het dressuurteam gaat volgens SI ook geheid goud winnen, evenals Anky van Grunsven.

De hockeysters en judoka's Ruben Houkes (-60kg) en Henk Grol (-100kg) zijn goed voor de overige drie gouden medailles.

Roeien

De oogst in het roeien gaat tegenvallen: er is alleen brons voor de Vier-zonder-stuurman en Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk.

Ook voor de zwemmers, altjd goed voor hoge klasseringen, is de voorspelde buit mager: twee keer zilver (Pieter van den Hoogenband/200m vrij en Marleen Veldhuis/50m vrij) en drie keer brons (Veldhuis/100m vrij, Inge Dekker/100m vlinder en de vrouwenestafette 4x100m vrij). Foppe de Haan wordt met zijn olympisch voetbalelftal derde achter Brazilië en Argentinië.

Athene

Het totaal van 28 verwachte medailles is overigens wel meer dan de 22 in Athene in 2004. Nederland won toen vier keer goud, negen keer zilver en negen keer brons.

De Groningse economen Gerard Kuper en Elmer Sterken voorspelden onlangs in het vakblad Economisch-Statistische Berichten nog twintig Nederlandse plakken in Peking, vier keer goud, zeven keer zilver en negen keer brons.