LEVERKUSEN - Na een lange inhaalrace staan ze allebei met lege handen. Bram Som en Rens Blom, respectievelijk regerend Europees kampioen op de 800 meter en voormalig wereldkampioen polsstokhoogspringen, ontbreken straks op de Olympische Spelen in Peking.

De twee ondernamen woensdagavond op de laatste kwalificatiedag een ultieme poging alsnog een reis naar China af te dwingen, maar bleven ver van de gestelde voorwaarden verwijderd.

Som liep geen 1.45,25, Blom kwam niet in de buurt van de hoogte van 5,70 meter. Beide atleten hebben niet de makkelijkste jaren achter de rug. Som veroverde in 2006 in Göteborg de Europese titel op de 800 meter, werd daarmee een grote meneer in de Nederlandse atletiek.

Vervolgens sloegen allerlei blessures toe en werd hij gedwongen een inhaalrace te voeren. Vorig jaar op weg naar de WK in Osaka, dit seizoen voor Peking.

FBK Games

Osaka haalde hij wel, zij het moeizaam. De WK draaide uit op een dikke teleurstelling met een snelle uitschakeling. Dit seizoen speelde opnieuw in een cruciale periode een blessure op. In mei meldde Som zich af voor de FBK Games om pas begin juli op de atletiekbaan terug te keren. Dinsdagavond liep hij in Monaco zijn beste race.

Als de haas daar iets beter had opgelet, was de Arnhemmer wellicht in Peking geweest. Nu bleef hij na een moeizame laatste bocht op 0,3 seconde steken. Som meldde zich direct aan voor Leverkusen, maar een tweede topprestatie binnen 24 uur was hem niet gegeven.

Met de reis en een dikke teleurstelling van Monaco in de benen bleef de dappere poging bij de tweede plaats in 1.47,14 steken, ruim boven de gewenste 1.45,25. In zijn spoor volgde Arnoud Okken, die eveneens na een blessureperiode de Spelen in Peking allang uit zijn hoofd had gezet.

Blom

Voor Rens Blom, die in 2005 in Helsinki verrassend de wereldtitel bij het polsstokhoogspringen veroverde, gold in Leverkusen hetzelfde als voor Som. Het gevecht om fit te worden en weer op hoog internationaal niveau mee te springen, kostte de Limburger veel opofferingskracht. Blom koos woensdagavond bij zijn laatste poging voor een beginhoogte van 5,40 meter, normaal geen probleem. Hij faalde nu drie keer.

"Ik heb die eis van 5,70 echt wel in de benen, alleen levert de aanloop en de snelheid nog te veel problemen op", constateerde hij zondag al in Londen, waar hij ook vroeg werd uitgeschakeld.

De sprinters Patrick van Luijk en Guus Hoogmoed, met het estafetteteam al zeker van olympische deelname, deden in Leverkusen een vergeefse poging individueel voor Peking een startbewijs af te dwingen. Zowel op de 100 als de 200 meter bleven ze ruim boven de limiettijd van respectievelijk 10,13 en 20,41 seconden steken. Daardoor bestaat de Nederlandse atletiekploeg in Peking uit vijftien leden.