HONGKONG - Het olympisch voetbalelftal heeft ruim een week voor de eerste wedstrijd op de Olympische Spelen een oefenduel met Kameroen moeizaam gewonnen. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan was woensdag tijdens de ING Cup in Hongkong met 2-0 te sterk voor de Afrikanen.

Invaller Ryan Babel maakte vlak voor tijd op aangeven van Roy Makaay de openingstreffer. In blessuretijd waren de rollen omgedraaid en tekende Makaay voor de 2-0.

Zaterdag speelt Oranje nog tegen Ivoorkust. De Ivorianen kwamen woensdag niet verder dan 0-0 tegen de Verenigde Staten.

De Spelen beginnen voor het olympisch elftal al op 7 augustus, met de groepswedstrijd tegen Nigeria. Drie dagen later treft Oranje de Verenigde Staten, op 13 augustus is de laatste groepswedstrijd tegen Japan.

Posities

De Haan wijzigde zijn ploeg in vergelijking met de gewonnen oefenwedstrijd vorige week tegen België (1-0) op twee posities. Royston Drenthe keerde terug in de basis, de middenvelder van Real Madrid nam de plek in van Ajacied Urby Emanuelson. Jonathan de Guzman verving Roy Beerens.

De Friese bondscoach gaf in de aanvalslinie opnieuw de voorkeur aan Makaay en Gerald Sibon. De Haan was tegen België niet tevreden over de samenwerking tussen zijn twee dispensatiespelers.

Na een doelpuntloze eerste helft tegen Kameroen, de olympisch kampioen van 2000, stuurde De Haan de snelle Babel het veld in voor Sibon. De aanvallers van Liverpool (Babel) en Feyenoord (Makaay) wisten elkaar in de slotfase twee keer te vinden, met twee treffers tot gevolg.

Basisplaats

Voor de Fries was het optreden van Babel genoeg om hem een basisplaats tegen Nigeria in het vooruitzicht te stellen. "Met Babel en Makaay heb je twee jongens die de diepte zoeken. Zij starten tegen Nigeria", verklapte De Haan.

Kew Jaliens viel na bijna een uur spelen uit met een liesblessure. Het is nog niet bekend hoe ernstig de kwetsuur van de AZ-verdediger is.

De wedstrijd in Hongkong werd onder tropische omstandigheden afgewerkt. Na het laatste fluitsignaal, rond half elf 's avonds lokale tijd, was het nog 29 graden met een luchtvochtigheid van 81 procent.