ROME - De Italiaanse wielrenner Riccardo Ricco heeft toegegeven verboden middelen te hebben gebruikt in de Ronde van Frankrijk.

Dat deed hij woensdag bij een hoorzitting van het Italiaans olympisch comité CONI, meldde het persbureau ANSA.

Ricco werd uit de Ronde van Frankrijk gezet nadat hij na de vierde etappe bleek te zijn betrapt op het gebruik van epo.

"Ik neem mijn verantwoordelijkheid. Voor de Tour heb ik een fout gemaakt. Ik heb een product genomen waar iedereen over praat. Ik heb deze fout op eigen houtje gemaakt.

Daarom zie ik ook af van een contra-expertise", verklaarde de inmiddels ex-renner van Saunier Duval tegenover de aanklager van het CONI, Ettore Torri.

Tijdrit

Ricco sloot de rit waarin hij werd betrapt, een individuele tijdrit, af als 115e op ruim drieënhalve minuut van de Duitser Stefan Schumacher.

In de dagen erna won hij twee bergritten, maar kort voor het begin van de twaalfde etappe werd hij door Franse politieagenten meegenomen voor verhoor. Hij was op dat moment drager van de bergtrui.

Ploeg

Na zijn aanhouding besloot teammanager Mauro Gianetti de hele ploeg terug te trekken uit de Tour. Hij ontsloeg Ricco en diens ploeggenoot Leonardo Piepoli omdat beiden de ethische code van de ploeg hadden overtreden.

Bij het parket van het Franse Foix wacht Ricco een rechtszaak wegens het in bezit hebben en gebruik van verboden producten. Ricco mocht in afwachting van de behandeling Frankrijk verlaten.

Spijt

Ricco betuigde woensdag spijt. "Mijn gedachten zijn bij het team, omdat ik van een aantal werknemers hun baan op het spel heb gezet. Bovendien heb ik ervoor gezorgd dat mijn ploeggenoten in de Tour de wedstrijd niet hebben kunnen uitrijden.

Ik heb de aanklager dit alles verteld zodat er een last van mijn schouders valt. Ik voel me schuldig en ben verplicht excuses aan te bieden aan mijn fans", aldus Ricco.

Attest

De extraverte Italiaan werd al langer in verband gebracht met verboden praktijken. 'De Cobra', zoals zijn bijnaam luidt, heeft van nature een hoge hematocrietwaarde in zijn bloed en zou in het bezit zijn van een medisch attest.

"De UCI weet dat ik hoge bloedwaardes heb. Daar heb ik ook een certificaat voor, dus ik hoef me nergens zorgen om te maken", zei hij tijdens de Tour.

Deelname

De 24-jarige renner had na een geslaagde Ronde van Italië (twee ritzeges en een tweede plek in het eindklassement) helemaal geen rekening gehouden met deelname aan de Tour.

De Italiaanse klimgeit lag op het strand toen hij kort voor de start van de Ronde in Brest werd opgeroepen als vervanger van de Spanjaard José Angel Gomez Marchante.