NOVI SAD - De Nederlandse volleyballers hebben zaterdag met een nederlaag afscheid genomen van de World League. Ook de tweede wedstrijd in en tegen Servië-Montenegro ging verloren, maar met ere (3-1). Vrijdag pakte de ploeg van Bert Goedkoop geen set. Oranje bleef in de voorrondegroep C op vijf zeges steken, te weinig voor een plaats in de eindronde in Spanje.

Nederland bood zaterdag in Novi Sad aanvankelijk sterk partij, met Dirk-Jan van Gendt als spelverdeler in plaats van Nico Freriks. De spannende eerste set ging nipt met 34-32 naar de Serviërs, de volgende was met 25-23 voor de Oranjeploeg. Die was ‘onthoofd’ door de afwezigheid van Reinder Nummerdor, Richard Schuil en Guido Görtzen. Die genieten al van vakantie en melden zich pas half juli weer ter voorbereiding op het Europees kampioenschap in Duitsland.

Hoewel hun vervangers niet slecht speelden, nam de olympisch kampioen van Sydney in de derde set toch nadrukkelijker het intitatief en sleepte de winst met 25-20 en 25-18 in ruim anderhalf uur binnen. Joram Maan, de invaller voor Schuil, en Allan van de Loo, op de plaats van Görtzen, waren met 16 punten topscorer.

Vervanging

Jeroen Trommel, de andere passer, droeg met 14 punten ook aardig bij aan het totaal, evenals middenman Mike van de Goor (10). Dennis van der Veen verving Rob Bontje in de derde set en maakte daarna zelf plaats voor Joppe Paulides, vorig seizoen nog vaste keus als middenblokkeerder.

Van belang was dit duel al niet meer. Alleen twee zeges in Servië hadden soelaas kunnen bieden. Dat was veel te veel gevraagd van een onervaren team. De olympisch kampioen gaat derhalve naar de finale, in gezelschap van de Bulgaren. Die versloegen Cuba in Havana vrijdagavond zonder veel moeite met 3-1, waarmee de eindronde een feit was. De Bulgaren geloofden het daarna wel in de tweede wedstrijd (1-3).

Rusland, Brazilië, Italië en Tsjechië hadden zich al eerder bij de laatste acht geschaard. Griekenland voegde zich daar bij dankzij de 3-0-zege van Rusland op Polen. Spanje, dat derde werd in poule A, was als gastland automatisch verzekerd van een plek. De Polen vielen daarom als slechtste nummer twee af.