ZURICH - Wereldvoetbalbond FIFA verplicht clubs voetballers onder 23 jaar af te staan voor de Olympische Spelen. Dat heeft een commissie die zich bezighoudt met de status van spelers woensdag bepaald.

De maatregel houdt in dat Barcelona verplicht is de Argentijn Lionel Messi naar Peking te laten gaan. De Spaanse club wil dat niet en heeft al aangekondigd dat wanneer de FIFA voet bij stuk houdt, het internationaal sporttribunaal CAS zal worden geraadpleegd.

De Duitse clubs Schalke 04 en Werder Bremen hadden zich al gericht tot het CAS, maar die instantie wilde eerst het definitieve oordeel van de FIFA afwachten.

De clubs ontleenden rechten uit het feit dat het olympisch voetbaltoernooi niet op de internationale wedstrijdkalender van de FIFA staat. Volgens de wereldvoetbalbond is de kalender niet relevant bij de vraag of clubs spelers moeten afstaan.

Gewoonterecht

De FIFA verwijst naar het gewoonterecht: Sinds de Spelen van Seoul (1988) hebben clubs hun spelers onder 23 jaar afgestaan. In de verklaring laat de bond weten dat de Olympische Spelen een uniek evenement zijn voor elke sporter en dat het niet te rechtvaardigen is voetballers deelname te ontzeggen.

Bij beide Duitse clubs gaat het om Braziliaanse voetballers: Schalkes verdediger Rafinha en Werders spelmaker Diego.

Messi

Messi bevestigde dinsdag dat hij zich aansluit bij de Argentijnse olympische selectie. "Als de FIFA zegt dat ik moet gaan, dan zal ik gaan, zonder een uitspraak van het CAS af te wachten", liet Messi op het vliegveld van Barcelona weten.

Hij was met zijn club op weg naar Florence. De verwachting is dat hij dinsdag naar China afreist.