MONACO - Robert Lathouwers heeft zijn laatste kans op olympische kwalificatie met beide handen aangegrepen. De Rotterdamse atleet lukte het dinsdagavond in Monaco onder de vereiste 1.45,25 te lopen op de 800 meter.

Lathouwers, dit seizoen overgestapt van de 400 naar de 800 meter, liep naar een tijd van 1.44,68. Hij eindigde met zijn persoonlijk record als zesde.

Stunt

De kwalificatie van Lathouwers voor Peking is een stunt. De Rotterdammer, werkzaam als chauffeur van limousines en als model, kende de afgelopen jaren veel blessures.

Het bracht hem ertoe het dit jaar op de 800 meter te proberen. Hij plaatste zich direct voor de WK indoor, waar hij in Valencia de halve finales haalde. Lathouwers beloofde toen al dat het een mooi seizoen zou gaan worden.

Som

Atleet Bram Som doet woensdagavond een ultieme olympische kwalificatiepoging tijdens een internationale wedstrijd in Leverkusen. De Arnhemmer slaagde er dinsdagavond in Monaco niet in op de 800 meter onder de 1.45,25 te lopen. Hij bleef er na een ongelukkige race net boven (1.45,55).

Monaco zou eigenlijk de laatste limietpoging van Som zijn. Hij had dinsdag de pech dat hij 200 meter voor de finish werd gehinderd door de 'haas', die op een vreemde manier de baan afstapte. De haas minderde vaart maar bleef aan de binnenkant lopen.

Som had er hinder van. "Het kostte me een halve seconde. De vorm is enorm groeiende. Ik had het anders zeker gered", was hij stellig in zijn analyse.

Eis

Woensdagavond om middernacht sluit de olympische kwalificatietermijn. Aangezien de eis van 1.45,25 keihard is, moet Som binnen 24 uur opnieuw ergens aan de start verschijnen. Dat kan in Leverkusen, waar bij een internationaal gala diverse Nederlandse atleten ook nog een limietpoging ondernemen.

"Mijn besluit staat vast: ik ga in Leverkusen van start. Alle formaliteiten zijn geregeld", zei Som nadat de grootste teleurstelling over de gemiste kans in Monaco was gezakt. "Ik voel me goed. Waarom zou ik het dan niet nog een keer proberen? Ik wil later geen spijt krijgen dat ik mezelf die laatste mogelijkheid heb ontnomen."

Som liep in Monaco zijn derde wedstrijd in tien dagen. De vraag is of het lichaam een tweede race in twee dagen aankan. "Op een toernooi loop ik drie maal in vier dagen. Er zit alleen een reis bij. Ik hoor echter in Peking."