AMSTERDAM/NEW YORK - De internationale carrière van profbokser Raymond Joval is voorbij. De 39-jarige Amsterdammer heeft zijn conclusies getrokken uit zijn ruime puntennederlaag vrijdag in New York tegen de Amerikaan James McGirt.

De voormalige wereldkampioen in het middengewicht ziet voor zichzelf geen sportieve toekomst meer en kan daardoor de motivatie niet meer opbrengen om hard te blijven trainen.

"Het is over en uit", liet zijn trouwe zaakwaarnemer Fred Cohen dinsdagochtend weten. "Raymond heeft er alles aan gedaan. Maar hij beseft nu dat zijn tijd is gekomen. Zo'n partij in Amerika is misschien leuk, maar hij houdt er financieel niets aan over. Hij wacht nu nog op zijn gage waarmee hij zijn ticket terug naar Europa moet betalen. Van boksen in de Verenigde Staten wordt hij alleen maar straatarm."

Hoffmann

Joval stond de afgelopen jaren onder contract bij de Amerikaanse manager Stan Hoffmann, de voormalige zaakwaarnemer van Regilio Tuur. "Hoffmann heeft Raymond helaas niet aan een grote klapper kunnen helpen bij een van de grote boksbonden. Ik hoop dat hij de banden met Hoffmann nu snel verbreekt. Dan zou Raymond in Nederland en/of Suriname nog een paar mooie afscheidspartijen kunnen boksen, misschien ook nog wel bij de Ben Bril Memorial in oktober in Carré. Want hij verdient het om op een waardige manier zijn fraaie loopbaan te besluiten."

Joval nam als amateur deel aan de Olympische Spelen in Barcelona in 1992 en behaalde brons bij het WK in 1993. Daarna stapte de meervoudige nationale kampioen over naar de profs. Hij boekte als beroepsbokser 37 overwinningen in 42 partijen. In 1999 behaalde Joval zijn eerste wereldtitel (WBU).

Blessureleed

Daarna mocht hij zich van oktober 2000 tot juli 2004 wereldkampioen van de IBO noemen. In juni 2005 heroverde Joval zijn kampioensgordel, die hij daarna door blessureleed en een gebrek aan financiële mogelijkheden moest afstaan. Hij bokste in de laatste drie jaar nog maar drie duels waarvan hij de laatste vrijdag in New York verloor.

Joval ontving in 2005 een Koninklijke onderscheiding voor zijn grote verdiensten als sportman en zijn belangeloze inzet voor jongerenprojecten in Amsterdam.