LONDEN - Wimbledon 2003 begon met een knal. Titelverdediger Lleyton Hewitt vloog eruit tegen de reus uit Kroatië, Ivo Karlovic genaamd. Na de uitslag die de hele wereld overging, sudderde het tennistoernooi van het jaar naar de rustdag en de tweede week. Alle overige kanshebbers in het grasgrandslam werkten zich bekwaam naar de vierde ronde van maandag.

Sjeng Schalken hoort er ook bij. De Limburger heeft in de eerste drie ronden een gigantisch zelfvertrouwen opgedaan en gaf zich kansen tegen zijn volgende opponent, de Duitse hardloper Rainer Schüttler.

Tot grote opluchting van Groot-Brittannië heeft ook Tim Henman de eerste week overleefd. Henman Hill zal voor zijn volgende wedstrijden weer vollopen. De vlaggen zijn al uit de kast voor ’Tiny Tim’' of ‘Tiger Tim’. Wimbledon wordt weer Timbledon. Zaterdag versloeg Henman in zijn beste wedstrijd de 18-jarige Zweed Robin Soderling, 6-3 6-1 6-4. Maandag is de verliezend finalist van vorig jaar zijn volgende horde. De Argentijn David Nalbandian won zaterdag moeizaam in vijf sets van de Slowaak Karol Kucera.

Soderling

Robin Soderling, de uit de kluiten gewassen Scandinaviër die in de openingsronde Nederlands nieuwste tennisheld Martin Verkerk uitschakelde, had op het centre court nauwelijks kans tegen de tien jaar oudere Britse ideale schoonzoon. Hij was geïmponeerd door het volgepakte oude stadion dat de kathedraal van het tennis is en de volgepakte Henman Hill met duizenden fans voor een groot beeldscherm tegen court 1.

Teenager

De teenager was geen schim van de onbevangen speler die tegen Verkerk opslagen van meer dan 200 km/u produceerde en de ene na de andere passeerslag in de kruising joeg. Henman bestookte hem met serve/volley en dropshots. De Londenaar, in de winter geopereerd aan de schouder, toonde zich na afloop blij om het ritme dat hij gevonden meende te hebben. Hij koesterde het geluk dat zijn drie tegenstanders allemaal uit de kwalificaties waren gekomen. “Ik kan de tweede week fris beginnen. Ik voel me klaar.”

Henman moet voor de Britten de eerste landgenoot sinds Fred Perry in 1936 zijn die zondag de trofee omhoog houdt. Hij begon voor de achtste keer aan de klus. De laatste vijf jaar kwam hij vier keer tot de halve finale. Alle vier keren kreeg hij daar klop van de latere kampioenen. Voor hij de finale bereikt moet hij zich na Nalbandian ontdoen van de Fransman Grosjean of de Spanjaard Ferrero, vervolgens van de Amerikaan Agassi of de Australiër Philippoussis.

Agassi

Agassi had vrijdag een taaie opponent in de Marokkaan El Aynaoui. Hij won de voorgaande ontmoetingen en zaterdag ook de vijfde. Agassi was wonderbaarlijk sterk bij drie setpoints tegen in de vierde set. Hij werkte ze allemaal weg en won in 5-7 6-4 7-6 -6.

Kleine verrassing op de laatste wedstrijddag van de eerste week was de overwinning van de Duitser Popp op de Tsjech Jiri Novak, 11e geplaatst. Raemon Sluiters overwinnaar zegevierde gemakkelijk in drie sets: 6-3 6-4 7-6. Novak bleek een knieblessure te hebben. Hij gaf direct op voor het dubbelspel.

Williams

Serena Williams heeft zonder problemen de vierde ronde van het tennistoernooi van Wimbledon bereikt. De als eerste geplaatste Amerikaanse versloeg zaterdag Laura Granville in twee sets, 6-3 6-1.

Ook Mary Pierce zette haar opmars voort. De speelster uit Frankrijk, ongeplaatst, won van Lisa Raymond uit de Verenigde Staten (4-6 6-3 7-5).

Caroline Vis door in dubbelspel

Caroline Vis heeft zaterdag op Wimbledon de tweede ronde bereikt van het gemengd dubbelspel. Met haar Argentijnse partner Gaston Etlis versloeg de 32-jarige Haagse het Australische duo Ashley Fisher/Catherine Barclay: 7-6 3-6 7-5.

Dubbelspecialiste Vis speelt dit jaar haar laatste Wimbledon. Zij hoopt dit jaar haar werkvergunning voor de Verenigde Staten te krijgen. Vis is de meeste tijd van het jaar woonachtig in San Diego in Californië.