ASSEN - De Spanjaard Sete Gibernau heeft zaterdag bij de TT in Assen zijn derde overwinning behaald in de MotoGP, de koningsklasse van de WK wegraces. De 30-jarige coureur finishte na een weinig opwindende wedstrijd als eerste met meer dan tien seconden voorsprong op de Italiaan Max Biaggi. Wereldkampioen Valentino Rossi kwam als derde over de streep en bleef leider in het WK-klassement.

De ruim 90.000 natgeregende toeschouwers zagen Gibernau al direct de leiding nemen. Na drie ronden kwam Biaggi even voorbij, maar twee ronden later had de Spanjaard op zijn viertakt Honda de koers weer in handen. Soeverein reed hij vervolgens naar het einde, waarbij het gat met zijn achtervolgers elke ronde groeide.

Het natte asfalt belette de motorrijders om er een spannende wedstrijd van te maken. De regenbanden spatte een waternevel op, waarin het zicht voor de coureurs minimaal was. Dat noopte tot voorzichtig racen. Hoge snelheden van 300 kilometer per uur, die het publiek vrijdag tijdens de kwalificaties nog zag, waren nu niet mogelijk.

Gibernau kwam door zijn zege in de Grote Prijs van Nederland iets dichter bij Rossi in de tussentand van het WK, maar de puntenkloof bedraagt nog altijd 38 in het voordeel van de tweevoudig wereldkampioen. Rossi kwam wel voor de dertiende achtereenvolgende keer op het podium.

Uitslag MotoGP:

. Gibernau (Spa) Honda 114,513 km in 42,39,006 (gem. 161,096 km/uur),
. Biaggi (Ita) Honda op 10,111,
. Rossi (Ita) Honda 13,875,
. Checa (Spa) Yamaha 36,978,
. Jacque (Fra) Yamaha 40,345,
. Capirossi (Ita) Ducati 42,177.

Stand WK na zeven van de zestien races :

. Rossi 151,
. Gibernau 113,
. Biaggi 105.