BELGRADO - Het Nederlands volleybalteam heeft vrijdagavond verloren van Servië-Montenegro. Het werd 3-0 (27-25 25-17 25-23) voor de olympisch kampioen. Door dit resultaat is Oranje uitgeschakeld voor de finale, volgende maand in Spanje.

De mannen van bondscoach Goedkoop hadden zich slechts bij de laatste acht kunnen plaatsen, als ze dit weekeinde beide ontmoetingen met het topland, in Belgrado en Novi Sad, hadden gewonnen. De opgave werd nog eens extra moeilijk doordat Servië-Montenegro zich niet meer dan één nederlaag kon veroorloven.

Nederland bleef desondanks in de eerste en derde set dicht in de buurt van de tegenstander. Slechts in het tweede deel was sprake van duidelijk krachtsverschil. Oranje speelde zonder zijn betere spelers: Schuil, Görtzen en Nummerdor. Goedkoop waakt voor overbelasting voor zijn top, met het oog op de Europese titelstrijd in september in Duitsland. Dat toernooi staat dit seizoen centraal voor de volleyballers.

Door de afwezigheid van de genoemde spelers kregen Trommel, Van de Loo en Maan in Belgrado een basisplaats. Zaterdag sluit Oranje het optreden van dit seizoen in de World League af. In Novi Sad is dan opnieuw Servië-Montenegro de tegenstander.