PARIJS - De toekomst van wielrenner Thomas Dekker bij de Rabobankploeg is uiterst onzeker. De renner en de ploegleiding gaan binnenkort in overleg besluiten of het nog doorlopende contract tot en met 2009 wordt ontbonden. De teamleiding zit in de maag met een afwijking in de bloedwaarden van de renner.

Directeur Harold Knebel van de ploeg bevestigde maandag een bericht uit De Volkskrant waarin wordt geschreven dat de internationale wielerunie UCI aan het team heeft gemeld dat er iets aan de hand was met het bloed van Dekker.

"We hebben een signaal gekregen voor de Ronde van Zwitserland, maar daaruit kunnen we geen conclusies trekken. We houden de vinger aan de pols en Thomas is intussen startgerechtigd voor alle wedstrijden, zo heeft de UCI ons bevestigd."

Snel duidelijkheid

Dekker zal volgens zijn manager Jacques Hanegraaf maandagmiddag via zijn persoonlijke website reageren op de kwestie. "Er komt snel duidelijkheid over de toekomst", belooft Hanegraaf. "Willen we nog samen verder?", zegt Knebel. "Die vraag gaan we in onderling overleg beantwoorden. En zo ja, hoe gaan we dat dan doen?"

Het signaal van de UCI valt niet goed te interpreteren, aldus Knebel. "Het kan van alles zijn, een meet- of prikfout, een afwijking in het bloed. We kunnen het niet zeggen omdat we akelig weinig gegevens hebben. We hebben ook nog eens te maken met medische geheimen. De ploegarts kreeg het signaal van de UCI toen hij de informatie over de bloedcontroles van onze renners opvroeg. Dat doen we zelf omdat we over alle gegevens willen beschikken. We houden echter ook eigen bloedcontroles en die gaven geen enkele reden tot zorg."

Meer transparantie

De ploegleiding, die voor dit seizoen meer transparantie beloofde, bracht het bericht over de bloedwaarden niet naar buiten, waardoor de verdenkingen misschien zullen toenemen. "Zorgvuldigheid en transparantie gaan hand in hand", zegt Knebel daarover.

"Als wij melden dat er iets aan de hand is met het bloed van een renner zonder dat we over bewijs of duidelijke informatie beschikken, krijgt hij een streep achter zijn naam. Elk spoor van mogelijke doping wordt in de media meteen uitvergroot. Maar laat er geen misverstand over bestaan; als er iets fout is, grijp ik ogenblikkelijk in. Of ik rekening houd met bedrog van Thomas? In deze wereld moet je achterdochtig zijn. Ik ben bij elke renner op mijn qui-vive."

Knebel bevestigt dat inmiddels advocaten betrokken zijn bij de aankomende gesprekken over het contract tussen Dekker en Rabobank. "Maar zo vreemd is dat niet. Er komen bij contracten nu eenmaal een hoop juridische zaken kijken. Er moet nu een oplossing komen. Door deze zaak zal het allemaal wel in een stroomversnelling komen."