TRONDHEIM - Het Europese avontuur van NAC Breda is dit seizoen van korte duur geweest. De ploeg van de nieuwe trainer Robert Maaskant verloor zondag de return in de derde ronde van de Intertoto tegen het Noorse Rosenborg BK: 2-0.

NAC, dat vorig seizoen als derde eindigde in de eredivisie maar in de play-offs naast directe deelname aan de UEFA Cup greep, had het eerste duel vorige week zaterdag nog wel met 1-0 gewonnen.

Stoor

Rosenborg was voor 7000 toeschouwers duidelijk de betere ploeg. Het duurde tot de 34e minuut voordat de thuisclub de leiding nam. Zweeds international Fredrik Stoor, basisspeler tijdens het Europees kampioenschap in Oostenrijk en Zwitserland, scoorde.

Kort na de pauze maakte Steffen Iversen de tweede treffer vanaf de strafschopstip. Patrick Zwaanswijk haalde Didier Ya Konan naar de grond.

Stam

NAC was niet in staat wat terug te doen. Ron Stam had voor rust wel een redelijke kans om tegen te scoren, net als invaller Gertjan Tamerus in de blessuretijd van de tweede helft. Rosenborg beëindigde het duel met tien man na een rode kaart voor de Rus Vadim Demidov.

Maaskant kon in tegenstelling tot het eerste duel niet beschikken over Tyrone Loran. De verdediger bleef in Nederland achter met een nekblessure. Ahmed Ammi speelde in Trondheim als rechterverdediger, met naast zich Rob Penders, Zwaanswijk en Patrick Mtiliga.

Jonge spelers

Jim van Fessem kreeg in het doel de voorkeur boven Jelle ten Rouwelaar. De jonge spelers Stam, Kees Kwakman en Donny Gorter vormden de middenlinie. Het aanvalstrio bestond opnieuw uit Anthony Lurling, Matthew Amoah en Joonas Kolkka.

NAC kan zich door de vroege uitschakeling volledig op de competitie richten. Bij winst hadden de Brabanders zich geplaatst voor de tweede voorronde van de UEFA Cup, met 14 en 28 augustus als speeldata. NAC opent het eredivisieseizoen op zondag 31 augustus met een uitduel tegen AZ.