LONDEN - Paul Haarhuis heeft zijn profcarrière beëindigd. Na de overwinning met Jevgeni Kafelnikov in de tweede ronde van Wimbledon op de Belgen Tom van Houdt en Xavier Malisse heeft Paul Haarhuis zich afgemeld voor de rest van Wimbledon. Zijn schouder was te zeer geblesseerd om verder te gaan. "Het was bij elke opslag alsof mijn arm uit de kom zou vliegen", zei de 37-jarige Eindhovenaar bij zijn afscheid van het toptennis.

Paul Haarhuis won in zijn tenniscarrière één toernooi in het enkelspel (Jakarta 1995) en 54 titels in het dubbelspel, de meeste met landgenoot Jacco Eltingh. Bij de 54 titels behoorden zes grandslams, waarbij alle vier verschillende: Melbourne, Parijs, Wimbledon en New York.

Paul Haarhuis, de tennisser met het ijzeren gestel die eigenlijk nooit geblesseerd was, liep de blessure aan de schouder op tijdens Roland Garros. Hij verdedigde daar met Jevgeni Kafelnikov de titel. Als meester van de camouflage haalde hij met de stoïcijnse Rus toch nog de finale. De eindstrijd om de vetste prijs ging verloren tegen de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan. Haarhuis: "Als ik een beetje fatsoenlijk had kunnen serveren, zouden wij de finale in Parijs absoluut hebben gewonnen."

Uitvoerig behandelen

Voor het hinderlijke euvel zich aandiende, hadden Haarhuis en Kafelnikov zich al aangemeld voor Wimbledon. In de tussenliggende weken liet de Nederlander zich uitvoerig behandelen aan de schouder die dringend een operatie behoeft. Wisselingen in het dubbel waren niet meer mogelijk. Haarhuis wilde het daarom toch proberen.

In de eerste ronde hadden hij en de Rus zwakke tegenstanders. In drie sets best-of-5 (verplicht op Wimbledon) gaven ze maar vijf games af tegen de Zwitser Marco Chiudinelli en de Kroaat Zovko. In de tweede ronde wonnen ze in vier sets van de Belgen Tom Vanhoudt en Xavier Malisse. Haarhuis moest de partij uitserveren, maar had er de allergrootste moeite mee. Het lukte na een stuk of vier afgegeven setpoints. "De schouder voelde helemaal niet goed aan. Ik had vreselijk veel moeite met serveren. Het had geen zin meer om door te gaan."

Lang spreken met andere spelers

Misschien, heel misschien, speelt Paul Haarhuis nog een keer dubbelspel in het Nederlandse Daviscupteam. Niets is helemaal zeker met hem. Paul Haarhuis nam vrijdag wel uitvoerig de tijd om afscheid te nemen van het internationale toptennis. Hij sprak lang met andere spelers in de kleedkamer, met Sjeng Schalken en met anderen. "Je weet niet of je ze nog eens tegenkomt."

Haarhuis stond veel langer dan normaal onder de douche, om een lange loopbaan van zich af te spoelen. Hij is daarna in de auto gestapt en van het All England Club-park afgereden. "Het is erg jammer om zo afscheid te moeten nemen. Ik wil nu dat ik zo snel mogelijk word geopereerd, want het is niet meer te harden."