PEKING - De burgemeester van de Chinese hoofdstad Peking heeft zondag het Olympisch dorp geopend.

Ongeveer 16.000 sporters, trainers en functionarissen worden tijdens de komende Olympische Spelen in het zwaarbewaakte onderkomen gehuisvest.

De Chinese delegatie nam als eerste haar intrek in het dorp. De gastheren vormen met 639 atleten de grootste afvaardiging tijdens de Spelen.

9000 slaapkamers

In totaal zijn er 42 appartementenblokken gebouwd met meer dan 9000 slaapkamers. Ook voor IOC-voorzitter Jacques Rogge is een kamer beschikbaar.

In het dorp zijn behalve de woningen ook Chinese culturele centra gevestigd. Daar kunnen atleten onder meer een cursus Chinees volgen of leren hoe ze een vlieger moeten maken.

Verder zijn er een kliniek, een bibliotheek, winkels, een reeks 24-uurs restaurants en sportfaciliteiten aanwezig. Het dorp is beveiligd met hoge muren en hekken en aan de poorten is een uitgebreide tassencontrole.

Smog

Met nog twaalf dagen te gaan tot de start van de Spelen vulde smog de lucht boven Peking tijdens de opening van het dorp.

De vuile lucht is een bron van zorg voor het organisatiecomité. Meer dan een miljoen auto's worden van de straten geweerd en fabrieken zijn stilgelegd om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Opening Olympisch dorp