LONDEN - Verslagen met zijn eigen wapens. De droom van qualifier Ivo Karlovic op Wimbledon is voorbij. De ruim twee meter lange Kroaat, die in de eerste ronde het evenement van titelverdediger Lleyton Hewitt beroofde, strandde vrijdag in de derde ronde tegen de Wit-Rus Max Mirnyi. Die sloeg de ballen nog harder dan Karlovic zelf.

Slagenwisselingen waren er vrijdag tussen de twee reuzen nauwelijks te zien. Het opslaggeweld kwam dit keer van twee kanten. Aangezien beide spelers in de eerste set nauwelijks een racket achter een opslag van de tegenstander kreeg, eindigde de set in een onvermijdelijke tiebreak. Die ging met 7-5 naar Mirnyi, ook wel het 'Beest van Wit-Rusland' genoemd. Het zevende punt van Mirnyi was een geslaagde return op de opslag van Karlovic.

Ouderwets aan het werk

De tweede set leek dezelfde kant uit te gaan, tot Mirnyi zijn opslag wat temperde en Karlovic wat vat kreeg op de ballen. In de negentiende game van de partij brak hij de service van zijn tegenstander. Het leidde de Kroaat naar de setzege. Mirnyi ging daarna weer ouderwets aan het werk. Dat resulteerde in de derde set in een snelle voorsprong van 3-0. Die marge was voldoende om een voorsprong in sets te nemen.

Karlovic, die in vijf wedstrijden (kwalificatie en hoofdtoernooi) 128 aces sloeg, kreeg in de vierde set nog wel de kans om er een verlenging uit te slepen. Bij 6-5 had hij een breekkans op de service van Mirnyi. Drie 'kogels' later stond de Wit-Rus weer op 6-6. In de tiebreak was het verzet van Karlovic gebroken: 7-4.

Roddick wint van Robredo

Andy Roddick stapt met veel zelfvertrouwen de tweede week van Wimbledon binnen. De Amerikaan, als vijfde geplaatst, rekende in een zwaar gevecht af met de Spanjaard Tommy Robredo. Met 7-6 en twee keer 6-4 maakte Roddick zijn uitverkiezing voor het centre court waar. "Het is een speciale plaats. Ik raak meer en meer aan de mooie ambiance gewend." Het was zijn derde zege zonder setverlies. Maandag staat Roddick tegenover de Thai Paradorn Srichaphan, die de Spaanse tiener Rafael Nadal in drie sets wegtikte.

Venus Williams en Clijsters naar laatste zestien

Bij de vrouwen bereikten Venus Williams en Kim Clijsters eenvoudig de laatste zestien. De als tweede geplaatste Clijsters versloeg de Amerikaanse Samantha Reeves met 6-1 en 6-2 en speelt in de vierde ronde tegen de Japanse Ai Sugiyama, haar partner in het dubbelspel. Venus Williams, vierde op de plaatsingslijst, ondervond nauwelijks tegenstand van de Russische Nadia Petrova. Williams won ook met 6-1 en 6-2. In de volgende ronde stuit de Amerikaanse op opnieuw een Russische: de als zestiende geplaatste Vera Zvonareva.