ZWOLLE - Jaap Stam heeft zaterdagavond officieel afscheid genomen als voetballer. De robuuste Kampenaar deed dat in een duel met vrienden uit de voetballerij tegen Ajax.

Het door noodweer onderbroken duel eindigde in Zwolle in 3-3. Ajax maakte een achterstand van 3-0 ongedaan.

Stam, die in november 2007 bij Ajax abrupt met voetballen stopte, was nooit een speler die in het middelpunt van de belangstelling wilde staan. Voor zijn afscheidswedstrijd hadden zijn vrouw Ellis en zijn zaakwaarnemer Henk van Ginkel de 35-jarige Kampenaar ook moeten overhalen.

"Het is een juiste beslissing geweest als ik zie dat jullie allemaal zijn gekomen'', zei hij tegen de ruim tienduizend fans in zijn dankwoord.

"Dit is overmacht, hier kan je niets tegen doen'', zei hij toen het noodweer boven het stadion uitbrak en arbiter Jol de spelers naar binnen stuurde. Het oponthoud duurde 40 minuten en daarna werd meteen aan de tweede helft begonnen.

Hiddink

Stam speelde de eerste helft bij Ajax, in de tweede helft voor het gelegenheidsteam dat onder leiding stond van Guus Hiddink en Carlo Ancelotti, de trainer van AC Milan.

In het gelegenheidsteam speelden onder meer Dennis Bergkamp, Frank en Ronald de Boer, Wim Jonk, Michael Reiziger, Bert Konterman, Philip Cocu, Clarence Seedorf, Marc Overmars, Edgar Davids, Ronald Waterreus en René Eijkelkamp.

Cocu

De ploeg nam via Cocu in de eerste helft een voorsprong. Na de rust liep het team via Overmars en wederom Cocu naar 3-0 uit. Vervolgens slaagde het team van Marco van Basten er in de stand weer gelijk te trekken.

Dick Jol leidde het duel. Ook hij nam afscheid van het betaalde voetbal. De Haagse arbiter was speciaal door Stam gevraagd.

Afscheidswedstrijd Jaap Stam