SAINT-AMANT-MONTROND - Carlos Sastre heeft de eindzege in de 95e Ronde van Frankrijk voor het grijpen.

De Spanjaard van CSC verdedigde zaterdag in de twintigste etappe, een individuele tijdrit over 53 kilometer van Cérilly naar Saint-Amand-Montrond, met succes zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Zijn voornaamste concurrent Cadel Evans was weliswaar 29 seconden sneller dan Sastre, maar het was niet genoeg voor de Australiër om de gele trui te veroveren.

Schumacher

De etappezege ging naar de Duitser Stefan Schumacher, die voor de 53 kilometer 1 uur, 3 minuten en 50 seconden nodig had. De Zwitser Fabian Cancellara werd tweede op 21 seconden.

Rabo-Rus Denis Mentsjov sloot de tijdrit af als zesde, maar bleef buiten bereik van het podium. Dat wordt zondag in Parijs, na de slotetappe, normaal gesproken bezet door Sastre, Evans (tweede) en de Oostenrijkse verrassing Bernhard Kohl.

Kans van mijn leven

Sastre veroverde de gele trui woensdag in de etappe naar L'Alpe d'Huez. "Ik was heel rustig vanochtend, ik wist dat dit de kans van mijn leven was om de Tour te winnen. Een droom is uitgekomen'', vertelde de 33-jarige Spanjaard zaterdag na de rit.

"Het is een overwinning van de ploeg. Met name Frank en Andy Schleck hebben zich opgeofferd voor mij. Daarbij werd ik met de dag beter. Ik bezit de capaciteit om goed te herstellen van inspanningen.''

Ondankbare plek

"De meest ondankbare plek'', wist ploegleider Erik Breukink over het gemiste podium van Mentsjov. "Maar Denis heeft vandaag een goede tijdrit gereden. Je hebt het dan alleen niet meer in eigen hand. Kohl heeft verrassend goed gepresteerd.''

Mentsjov bleef in het klassement steken op 40 seconden van Kohl. Breukink: "Iedereen weet waar Denis steekjes heeft laten vallen. We stonden er na de Alpen al niet florissant voor. Op L'Alpe d'Huez had hij niet de benen."

"Maar Denis wordt dit jaar vijfde in de Giro en vierde in de Tour. Dan ben je toch een klassementsrenner van hoog niveau."

Tevreden

Denis Mentsjov had er zaterdag zelf geen problemen mee dat hij het podium miste. De Russische kopman van de Rabobankploeg zei na afloop dat hij de vierde plaats in de eindstand prima vond. "Ik ben tevreden met mijn optreden in deze Tour.''

Mentsjov gaf wel toe dat hij vooraf voor het hoogste ging, de gele trui. "Ik had niet getekend voor de vierde plek, maar iemand moet vierde worden. Bernhard Kohl reed vandaag heel sterk. Of ik had verwacht hem te passeren? Misschien.''

ZIE OOK:

NU.nl Tourspecial