MONTLUCON - Juan Antonio Flecha is vrijdag tijdens de negentiende etappe buiten de tijdslimiet binnengekomen. De Spaanse wielrenner van Rabobank moest vroeg in de rit naar Montluçon uit het peloton lossen en bereikte uiteindelijk op circa 28 minuten van etappewinnaar Sylvain Chavanel de finish.

De coureurs mochten maximaal 19 minuten en 33 seconden verliezen. Flecha werd zodoende door de jury uit de strijd genomen, bevestigde ploegleider Erik Dekker. Met Flecha moesten ook Romain Feillu en Fabian Wegmann wegens overschrijding van de limiet de Tour verlaten.

Rampdag

"Een rampdag voor Flecha en de ploeg", zo omschreef ploegleider Erik Dekker het uitvallen van de Spanjaard. Dekker reed de hele dag achter hem aan in de volgauto.

"Ik voelde de pijn niet in mijn benen, maar wel in mijn hoofd en hart."

Ontploft

Flecha voelde zich aan het begin van de dag goed, hij viel aan op de eerste klim van de dag. "Hij sprong mee met Nibali en Voigt op een klim van 11 kilometer", had Dekker gezien. "Toen ontplofte hij."

"Ze hebben daarna met z'n drieën nog goed doorgereden, maar er werd weer ongelooflijk hard gekoerst vandaag. Voor hem is het een drama, op de laatste echte koersdag voor Parijs moet hij naar huis. We hadden met negen man in Parijs willen komen, dit is een baaldag."

Energie

Flecha zelf had na de aankomst geen energie meer over om de media te woord te staan. "Shit happens, zei hij", aldus Dekker. "En hij zei dat hij nooit meer zou aanvallen aan het begin van een eerste klim."

Volgens oud-renner Dekker kan het gebeuren dat een coureur demarreert zonder te voelen dat hij eigenlijk een slechte dag heeft. "Maar Flecha heeft dit al vaker gedaan, ook in deze Tour. Hij heeft het talent om zichzelf op te blazen."

ZIE OOK:

NU.nl Tourspecial