LYON - De Kameroense voetbalinternational Marc-Vivien Foé is donderdag overleden. De 28-jarige verdedigende middenvelder zakte een kwartier voor het einde van de halve finale van de Confederatie Cup tegen Colombia in elkaar. Foé, die het afgelopen seizoen door Olympique Lyon was uitgeleend aan Manchester City, overleed in de kleedkamer aan een hartstilstand.

Wrang genoeg behaalde Kameroen kort voor het overlijden van Foé de finale van de Confederatie Cup na een 1-0 zege op Colombia. De verdediger speelde mee tot de 72ste minuut. Op dat moment zakte hij op het veld in elkaar. Hij werd op een brancard van het veld gedragen. Artsen hebben nog drie kwartier geprobeerd de voetballer te reanimeren. Het mocht niet baten.

De FIFA reageerde bij monde van voorzitter Sepp Blatter geschokt op het plotselinge overlijden van Foé. Blatter: "De FIFA en de hele voetbalfamilie zijn geschokt door deze ongelofelijke tragedie. Ik wil mijn diepe medeleven betuigen aan zijn familie, zijn naasten, het Kameroense voetbal en aan zijn club. Het voetbal is een markante speler en een goed mens verloren."

Minuut stilte

Blatter deed zijn uitspraken vanuit Parijs, waar hij in het Stade de France getuige was van de andere halve finale in de Confederatie Cup, tussen Turkije en Frankrijk. Voorafgaand aan dat duel werd een minuut stilte in acht genomen.

Blatter had in de rust van de westrijd op een monitor beelden van Foé gezien. "Het is de eerste keer in de 28 jaar dat ik bij de FIFA werk, dat ik zo'n verdrietige gebeurtenis meemaak. Ik zag de speler ineen zakken en had meteen een heel slecht voorgevoel. Hoewel ik nog niet met de functionarissen van Kameroen heb kunnen spreken, lijkt het me wel dat het toernooi moet doorgaan. Er zijn altijd risico's. Het vóetbal moet doorgaan, níet de show.''

Minuut stilte

Er zal autopsie op het lichaam van Foé worden verricht om de doodsoorzaak te onderzoeken. De geroutineerde international speelde wedstrijden voor het Afrikaanse land. Hij voetbalde behalve voor Lyon en Manchester City ook nog voor West Ham United en RC Lens.