ROTTERDAM - Niemand verstopt zich voor het Nederlands kampioenschap wielrennen, dat zondag in Rotterdam wordt gehouden. Titelverdediger Stefan van Dijk noemt zijn voorbereiding ideaal. Rabobank-troef Steven de Jongh kwam naar eigen zeggen goed uit de Ronde van Catalonië, terwijl Jans Koerts weet dat zijn ploeg BankGiroLoterij meerdere kanshebbers heeft voor het roodwitblauw.

Koerts won woensdag nog Brussel-Ingooigem. Met de vorm zit het wel goed, weet de nationale kampioen van 2001. "Ik heb de afgelopen weken lekker getraind en dan ook nog een keertje winnen kort voor het kampioenschap, da's mooi. Alleen heb ik mijn concurrenten nu wakker geschud."

Koerts

Dat was niet nodig. Van Dijk en De Jongh zagen in Koerts toch al één van de grote kanshebbers voor de nationale titel. Het parkoers is na twee jaar Nijmegen opnieuw gemaakt voor de sprinters. In Rotterdam is de Van Brienenoordbrug zondag de zwaarste hindernis.

Van het drietal topfavorieten is Van Dijk de enige die op verkenning is geweest. "Ik ben over het fietspad de Brienenoord opgereden. Het is wel een stuk van zo'n anderhalve kilometer omhoog. Op zich is dat niet zo lastig, maar vooral de wind kan zondag een rol gaan spelen."

De Jongh

De Jongh is niet gaan kijken. "De laatste keer dat ik er met de auto over moest stond-ie open. Benieuwd hoe ze dat zondag doen", lacht de Noord-Hollander die in de Ronde van Catalonië de conditie op peil bracht. "Dat is geen koers waar ik prijs kan rijden, maar ik ben er in ieder geval goed uitgekomen. Zet mij maar bij de kanshebbers voor zondag."

Van Dijk

Van Dijk kwam dinsdag uit de Route du Sud. "Voor mij een ideale koers om me voor te bereiden. Vorig jaar reed ik 'm ook en werd ik vervolgens kampioen." De Westlander voelt zich favoriet: "Ik kan eiggenlijk alleen maar verliezen." Met Leon van Bon, Koos Moerenhout en Aart Vierhouten vormt hij een viermansblok van Lotto-Domo. "Ik reken er op dat Rabobank en BankGiroLoterij allebei gaan proberen met een mooie groep weg te rijden."

"Ik zal moeten opletten dat ik me niet laat verrassen. Aan de andere kant; met mij erbij in een kopgroep zullen ze niet zo snel doorrijden." Als het aan De Jongh ligt is BankGiroLoterij de ploeg op wie de druk van de koers rust. "Zij hebben meer afmakers in de ploeg dan wij, ik denk dat zij de wedstrijd moeten dragen."

Koerts beaamt: "We verkeren inderdaad in een luxe positie dat we meer renners hebben die een koers kunnen afmaken. Het is ook mooi dat Jeroen Blijlevens deze week een wedstrijd wint. Maar we hebben ook Rudie Kemna of Gerben Löwik, als die meezit met de juiste ontsnapping. Ik ga in ieder geval niet per se wachten op een massasprint. Als er een goede groep wegrijdt wil ik erbij zijn. Daarom heb ik me deze week ook getest. Ik zat in Brussel-Ingooigem kilometer mee in een ontsnapping."

Van Dijk ziet het zondag allemaal wel. Hij barst van het zelfvertrouwen: "Ik durf met iedereen naar de streep te rijden."