MADRID - De assistent-trainer van Manchester United, Carlos Queiroz, is de nieuwe hoofdcoach van Real Madrid. De 50-jarige oefenmeester, geboren in Mozambique, tekende een contract voor twee jaar bij de Spaanse kampioen. De Portugees is de opvolger van de Spanjaard Vicente del Bosque, die maandag na het behalen van de 29e landstitel verrassend werd ontslagen.

Queiroz was een jaar op Old Trafford werkzaam als de belangrijkste assistent van manager Alex Ferguson. Hij kreeg veel waardering voor zijn werkzaamheden, die vooral op de verbetering van de verdediging waren gericht. Deze week kreeg hij toestemming van zijn baas om met Real Madrid te praten. "Zo'n kans mag ik hem niet ontnemen", liet Sir Alex weten.

Queiroz, die een 3-jarig contract had bij de Engelse kampioen, komt bij zijn nieuwe club David Beckham tegen. De vedette van Manchester United werd eerder deze maand voor een bedrag van 35 miljoen euro aangetrokken. Real Madrid verwacht dat 'Becks' zich onder de vertrouwde Queiroz sneller thuis zal voelen in het Spaanse voetbal.

'Gouden generatie'

Een andere vedette van de Spaanse sterrenploeg, de Portugees Figo, kent de nieuwe Real-coach ook persoonlijk. Na een bescheiden voetballoopbaan in Mozambique trad Queiroz in 1987 als jeugdcoach in dienst van de Portugese voetbalbond. Onder zijn leiding brak de 'gouden generatie' (met Figo, Joao Pinto en Rui Costa) door. In en 1991 behaalde het Portugese team de wereldtitel bij de junioren.

Queiroz volgde na zijn succesperiode bij de jeugd Artur Jorge op bij het A-team van Portugal. Na drie jaar, waarin hij kwalificatie voor het eindtoernooi om de wereldtitel in 1994 misliep, stapte hij over naar Sporting Lissabon. Twee seizoenen later verliet Queiroz de club en beleefde daarna korte avonturen als coach in de Verenigde Staten, Japan en de Verenigde Arabische Emiraten.

In 2000 werd hij aangesteld als bondscoach van Zuid-Afrika. Queiroz leidde zijn team naar de eindronde van het WK in Azië, maar stapte vroegtijdig op na een conflict met het bestuur. Daarna ging hij bij Manchester United aan de slag.