ROME - De raad van bestuur van de Romeinse voetbalclub SS Lazio heeft dinsdagavond ingestemd met een kapitaalvergroting van miljoen euro. Zes Italiaanse banken staan garant voor dat bedrag, waarmee Lazio van het faillissement is gered.

Het verlies van Lazio, dat begin dit jaar nog ruim 340 miljoen euro bedroeg, is nu teruggebracht tot nog geen 100 miljoen. Tweeëntwintig spelers van de club gingen akkoord met de uitbetaling van vijf maandsalarissen in aandelen. De Nederlandse verdediger Jaap Stam onderschreef het akkoord niet en eiste dat zijn contract gerespecteerd werd. Volgens zijn zaakwaarnemer Henk van Ginkel wil Stam nog steeds weg bij Lazio, maar de club wil hem niet kwijt.

"Trainer Mancini belde Stam een paar dagen geleden en toen heeft Jaap nogmaals bevestigd dat hij de komende twee jaar in alle rust en zonder problemen wil voetballen," aldus Van Ginkel, die in de kapitaalvergroting niet voldoende financiële garantie ziet. "Het heeft niets te maken met de spelers, trainer of bestuur van Lazio", herhaalt de voetbalmanager, "maar simpelweg met financiële zekerheid."

"Natuurlijk is het nu aan de clubs onderling om tot een akkoord te komen", geeft Van Ginkel toe. Maar Lazio wil Stam helemaal niet kwijt, bevestigt directeur-generaal Luca Baraldi, de architect van het reddingsplan. "Kampioen Stam is voor mij en voor Mancini voorwaarde voor de toekomst van de club. Het elftal wordt rond zijn persoon gevormd en hij is fundamenteel voor het succes van de sportieve prestaties. Ook de andere spelers accepteren dat."

Maar zeg nooit nooit in Italië. Een buitenproportioneel hoog bod kan Lazio alsnog anders doen besluiten. Volgens Van Ginkel zijn er in Italië nog clubs met kapitaalkrachtige voorzitters aan het hoofd, die garant kunnen staan voor zo'n bod. Die moeten dan wel met cash geld aankomen, terwijl de tendens juist is dat men vooral wil ruilen.

Alle Italiaanse clubs willen namelijk minder spelers op de loonlijst en onderhandelen over salarisvermindering. Topspelers als Francesco Totti (AS Roma) en Hernan Crespo (Inter) hebben al te kennen gegeven met minder tevreden te zijn.