PARIJS - De Italiaanse wielrenner Riccardo Ricco is betrapt op doping in de Ronde van Frankrijk. Het Franse antidopingbureau AFLD heeft dat donderdag bevestigd. Hij testte positief op het bloeddopingmiddel epo na de vierde etappe, de tijdrit in Cholet.

De 24-jarige Ricco is het derde dopinggeval in deze Tour. Eerder werden de Spanjaarden Manuel Beltran (Liquigas) en Moisés Dueñas (Barloworld) uit de wielerronde gezet wegens een positieve dopingtest.

Revelatie

De renner van Saunier Duval gold als de revelatie van deze Tour. Hij won twee etappes en was leider van het bergklassement. Ricco stond negende in het algemeen klassement, op 2.29 minuten van klassementsleider Cadel Evans uit Australië.

De coureur werd vlak voor aanvang van de twaalfde etappe in startplaats Lavelanet aangehouden door de Franse politie en afgevoerd in een wagen van zijn ploeg.

Hematocrietwaarde

Ricco behoorde tot de renners die onder verscherpt toezicht stond van het Franse antidopingbureau. De renner heeft van nature een hoge hematocrietwaarde in zijn bloed en zou in het bezit zijn van een medisch attest. Hij was in deze Ronde van Frankrijk al minstens vier keer gecontroleerd.

De complete wielerploeg van Saunier Duval heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de Ronde van Frankrijk.

"Het is een beslissing van het team en ze is niet opgelegd door de tourorganisatie", zei sportdirecteur Matxin Fernandez van Saunier Duval. "We schorten alle activiteiten van het team op totdat we weten wat er precies is gebeurd."

ZIE OOK:

Evans zegt niks aardigs over Ricco
‘Stomverbaasd over idiotie Ricco’
‘De Cobra’ draait zichzelf de nek om
Tour dankt doping aan Nederlanders
Historisch overzicht dopingzaken
Sprookje over voor Ricco

NU.nl Tourspecial

Ricco naar huis