GOSSAU - De Kazak Alexander Vinokoerov heeft in de Ronde van Zwitserland de leiderstrui heroverd. De renner van Telekom had in de individuele tijdrit aan de vijfde plaats voldoende om het tricot van de Italiaan Francesco Casagrande over te nemen.

De Australiër Bradley McGee was de snelste in de race tegen de klok over 32,5 kilometer met start en finish in Gossau. Met een tijd van 42.20 had hij 24 seconden voorsprong op de Duitser Uwe Peschel. Jan Ullrich werd derde in 43.11.

Heet

Vinokoerov begon de individuele tijdrit met een achterstand van seconden op Casagrande. Onder zware omstandigheden met een temperatuur van veertig graden ging hij snel van start om Casagrande onder druk te zetten. Tien kilometer voor het einde moest hij daar even de tol voor betalen. Maar in de laatste vijf kilometer had hij zijn ritme weer gevonden. Hij wist de marge om te bouwen tot een voorsprong van vijftien tellen. Casagrande kwam in de race tegen de klok tot de vijftiende tijd op 2.04 van winnaar McGee.

Vinokoerov verdedigt woensdag zijn voorsprong in de laatste etappe over 151,8 kilometer van Stäfä naar Aarau. Hij won eerder dit jaar al Parijs-Nice en de wereldbekerwedstrijd Amstel Gold Race. Hij heeft er vertrouwen in dat hij ook de Ronde van Zwitserland op zijn erelijst kan bijschrijven. "Ik heb een sterk team om me heen. We kunnen de koers controleren."