LONDEN - Een 18-jarige debutant heeft de nieuwe Nederlandse tennisheld uit het tennistoernooi van het jaar geslagen. Robin Söderling, qualifier uit Zweden van de 152e plaats op de wereldranglijst, zegevierde in de eerste ronde van Wimbledon in vier sets over Martin Verkerk, 21e geplaatst: 6-3 6-4 6-7 6-1.

Roland Garros was na deze afstraffing ver weg. De finalist in Parijs gaf zichzelf dinsdagavond voor zijn zwakke optreden het cijfer 4. "Ik heb het voorlopig even gehad met de kleur groen", zei hij. Martin Verkerk was in de tennispartij negatief, legde hij uit. "Het liep niet en als je dan ook nog negatief bent, kun je het niet meer omdraaien."

Hard slaan

Negatief zijn was een vreemde gewaarwording voor hem. Het was hem heel lang niet meer overkomen. Verkerk speelde zwak vanaf het begin. De teenager aan de andere kant van het net overklaste hem met zijn eigen wapens: kogelharde opslagen, zuivere backhands en daar bovenop nog rake forehands. Verkerk: "Ik speel niet graag tegen mannen die hard opslaan. Hard opslaan doe ik zelf, daarom. Die jongen speelde trouwens heel goed."

Söderling won de eerste set met 6-3. Hij brak Verkerk in de achtste game en serveerde op love uit. De tweede pakte hij met 6-4. Cruciaal was nu de negende game met Verkerk aan de opslag. Na een lange worsteling moest de Nederlander zijn service toch inleveren. Söderling won de set opnieuw op het eerste setpoint.

Risico's

Voor de derde set probeerde Verkerk het negativisme dat in hem huisde af te werpen. Handig nam hij een medical time-out voor zijn rechterknie om zichzelf klaar te stomen voor de derde set. Met risicovolle slagen kwam hij beter in de wedstrijd, ging hij meer aces slaan en won hij opslagbeurten zonder tegenpunten. Vier stuks zelfs. Op de opslagbeurten van zijn tegenstander kreeg hij niet veel vat. In de tiebreak kwam eindelijk klasbak uit Parijs in hem boven. De tiebreak ging met 7-5 naar hem.

Het bleek een kortstondige opleving. In de tweede set begon de opslag weer te haperen en ploften alle forehands laag en diep in het net. Op 1-2 brak Söderling en op 1-4 opnieuw. Getuige Richard Krajicek, in zijn vijfde pensioendag, hield het daar voor gezien.

Carr boos

De jeugdige Söderling ging uit met een paar aces. De debutant had de finalist van Roland Garros, die eveneens op Wimbledon debuteerde, overklast. De jonge Zweed kreeg de Belgische grasliefhebber Gilles Elseneer als zijn volgende tegenstander. Verkerks coach Nick Carr beende boos weg, was niet bereid er een woord over te zeggen.

Te snel

Martin Verkerk zei dat hij rust gaat nemen om in Amersfoort terug te keren op gravel. Ook zijn tweede wedstrijd op gras was verloren gegaan. "Het gras is te snel gekomen voor me. Ik zeg niet dat het nooit wat wordt met mij op deze ondergrond op gras, maar nu was ik er nog niet klaar voor. Richard Krajicek heeft mij ook gezegd dat het een tijd duurt voor je er goed op uit de voeten kunt. Ik mag niet klagen."