ZEIST - Bondscoach Foppe de Haan neemt Gerald Sibon (Heerenveen), Roy Makaay (Feyenoord) en Kew Jaliens (AZ) mee als dispensatiespelers naar de Olympische Spelen in Peking. De Friese keuzeheer maakte dinsdag zijn definitieve, achttienkoppige selectie bekend.

De Haan wees tevens vier reserves aan. Tot 24 uur voor aanvang van het eerste olympische duel van Oranje kan een geblesseerde speler - na instemming van de medische commissie van de wereldbond FIFA - worden vervangen door één van de vier reservespelers.

De vier reserves zijn doelman Tim Krul, verdediger Christian Kum, middenvelder Siem de Jong en aanvaller Nordin Amrabat. Dit kwartet meldt zich niet op zondag 20 juli voor het afsluitende trainingskamp van het olympisch elftal voor vertrek naar Azië.

Babel

Jaliens maakte in mei geen deel uit van de selectie die een oefentrip in Zweden afwerkte. In vergelijking met de 'Zweden-groep' zijn Royston Drenthe (Real Madrid), Ryan Babel (Liverpool) en Urby Emanuelson (Ajax) toegevoegd aan de groep.

Belgische voetbalselectie

Zes spelers van Nederlandse eredivisieclubs zijn opgenomen in de Belgische voetbalselectie van 22 man voor de Spelen. Bondscoach Jean-François de Sart maakte dinsdag de groep voor Peking bekend. Van de 22 worden nog vier spelers als reserve aangewezen.

Onder de geselecteerden zitten drie AZ-spelers (Moussa Dembélé, Maarten Martens en Sébastien Pocognoli), twee Ajacieden (Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen) en FC Groningen-speler Sepp de Roover.

Ismail Aissati (PSV) en Ryan Donk (AZ) kwamen bij De Haan niet verder dan de standby-lijst. De PSV'er kwam het afgelopen half jaar in botsing met de Friese bondscoach. De Haan selecteerde hem eind vorig jaar twee keer niet. Later meldde Aissati zichzelf nog eens af. Over Ryan Donk was De Haan ook een aantal keren niet tevreden.

Traject

"Kiezen is altijd moeilijk", gaf De Haan dinsdag aan over het invullen van de selectie. "Maar de keuze is natuurlijk niet in één dag gemaakt. Daar gaat een lang traject aan vooraf. Een aantal spelers, zoals bijvoorbeeld Dirk Marcellis, staat buiten discussie. Bij sommige spelers hangt de keuze weer van andere factoren af."

"Kijk naar Jeremain Lens. Hij heeft een blessure aan een van zijn middenvoetbeentjes. Weliswaar zit hij in de eindfase van zijn herstel, maar het is toch een risico. Een dergelijk risico nemen we ook al met de enkel van Ryan Babel. Eén speler is genoeg. De keuze tussen Lens en Babel is daarom duidelijk in het voordeel van Babel uitgevallen."

Amrabat

Dat de vier reserves in Nederland blijven en niet meereizen naar China is een bewuste keus van De Haan. "In Nederland kunnen ze nu de hele voorbereiding met hun club meemaken. Voor Amrabat en De Jong is het juist goed omdat ze dan wellicht meer kans maken om bij hun club aan spelen toe te komen. En mochten we ze nodig hebben, dan verschijnen ze in elk geval fit in China."

In de aanloop naar Peking speelt het olympisch elftal op 23 juli nog een oefenwedstrijd in Genk tegen de olympische ploeg van België. Zaterdag 26 juli vertrekt de groep van De Haan naar Hongkong voor de ING Cup.

Daar speelt Oranje op woensdag 30 juli tegen Kameroen en op 2 augustus tegen Ivoorkust. Vervolgens reist de Nederlandse ploeg door naar Tianjin, waar op 7 augustus het eerste olympische duel tegen Nigeria op het programma staat.

Kompany

Opvallende namen zijn verder die van verdediger Vincent Kompany, die van zijn Duitse club Hamburger SV te horen heeft gekregen dat hij niet naar Peking mag, en middenvelder Marouane Fellaini.

De speler van Standard speelt mogelijk niet alle wedstrijden in Peking zodat hij met zijn club kan aantreden in de derde voorronde van de Champions League. Ook oud-Ajacied Tom de Mul (tegenwoordig Sevilla) maakt deel uit van de selectie van 22.