MADRID - Trainer Vicente del Bosque en verdediger Fernando Hierro vertrekken bij Real Madrid. Ze komen beiden niet in aanmerking voor contractverlenging. Technisch directeur Jorge Valdano van Real heeft dat maandagavond openbaar gemaakt. Zondag werd Real nog landskampioen in Spanje.

Het gedwongen vertrek van Del Bosque komt niet als een verrassing, al weken gonsden de geruchten. Het landskampioenschap was dan ook niet overtuigend; pas een week eerder passeerde 'de Koninklijke' op de ranglijst het bescheiden Real Sociedad van doelman Westerveld. Bovendien slaagde Del Bosque er met zijn sterrenensemble niet in de titel in de Champions League te prolongeren.

Pijn

Vooral dat deed pijn in Madrid, waar met onder anderen Zidane, Figo, Roberto Carlos en Ronaldo veel van 's werelds beste spelers in het maagdelijk wit zijn samengebracht. Het besluit Del Bosque weg te sturen, nam het clubbestuur dan ook unaniem.

"Het bestuur meent dat het team een verandering nodig heeft, naar aanleiding van recente ontwikkelingen bij de club", stelde het bestuur in een verklaring. "We willen hierbij graag Vicente del Bosque bedanken voor alles wat hij voor de club heeft gedaan." Del Bosque is contractueel nog tot 30 juni aan Real verbonden. Hij volgde in november 1999 John Toshack op en won twee landstitels, twee keer de Champions League, een Europese Supercup en de Wereldbeker. Er zijn trainers met een minder aansprekend palmares.

Hierro

Dat Hierro weg moet, zal veel fans pijn doen. De verbintenis van de verdediger is na 30 juni eveneens ten einde en de clubleiding ziet bij Real geen toekomst meer voor de 35-jarige aanvoerder. Naar verluidt zou Hierro, een oer-Madrileen, in conflict zijn geraakt met Valdano en voorzitter Perez. Zij wilden koste wat kost David Beckham van Manchester United contracteren, terwijl Hierro meer zag in het versterken van andere linies in de ploeg.

Hierro kwam in 1989 van Real Valladolid naar Real Madrid. Hij wordt beschouwd als de beste centrale verdediger van Spanje in de afgelopen 25 jaar. Hierro was niet alleen verdedigend sterk, per seizoen maakte hij ook nog eens gemiddeld tien doelpunten. In het seizoen 1991/1992 scoorde hij in de Spaanse competitie maar liefst maal.