ANDREZIEUX-BOUTHEON - Natuurlijk zou Michael Boogerd graag schitteren in de klim naar Alpe d'Huez. Maar, waarschuwt hij nu al, op zijn best zal hij het tweede weekeinde van de Ronde van Frankrijk nog niet zijn. Boogerds streven is de Tour in topvorm te verlaten, op jacht naar successen in de wereldbeker.

Michael Boogerd beëindigde de reeks voorjaarsklassiekers als tweede in de stand om de wereldbeker achter de Belg Peter van Petegem. "We zijn toen gaan nadenken en het kwartje is uiteindelijk gevallen. Ik richt me op de wereldbekerwedstrijden in augustus en ga proberen zo goed mogelijk uit de Tour te komen."

Het idee was al eerder in het seizoen bij hem opgekomen. Tijdens Tirreno-Adriatico, half maart, speculeerde hij al over een Touroptreden dat ondergeschikt zou zijn aan de wereldbekercyclus. Hij plaatste er meteen zelf zijn vraagtekens bij. "Ik zal dat wel heel goed uit moeten leggen."

Saint-Etienne

In een Novotel nabij Saint-Etienne, waar hij een onopvallend optreden in de Dauphiné Libéré beleeft, verklaart hij zich nader: "Het publiek verwacht mij in de Tour, op Alpe d'Huez. Maar die etappe komt waarschijnlijk te vroeg. Pas in de laatste week wil ik op het niveau zijn waarmee ik naar de Clasica San Sebastian en Zürich kan."

Boegbeeld

Het klassement interesseert hem niet meer, zegt Boogerd. Maar wie de eerzucht van de het Rabo-boegbeeld kent weet dat het altijd kriebelt. "Natuurlijk wil ik ook in de Tour laten zien dat ik een goede renner ben. Maar ik moet me niet meer druk maken om het feit dat ik ergens tien seconden verlies. Ik zat altijd voorin het eerste peloton. Dat doe ik niet meer. Daar hoop ik ook mijn winst te pakken. Ik ben een nerveus type en was altijd leeg als de Tour afgelopen was."

Superrelaxed

Hij denkt terug aan de Ronde van Italië van vorig jaar. "Die heb ik ook met die instelling gereden en ik kwam er superrelaxed uit." Het wordt dus anders dan anders met Boogerd. Hoewel: "Eigenlijk hoop ik net zo'n Tour te rijden als vorig jaar. Toen ging ik weliswaar nog wel voor het klassement, maar na de Pyreneeën stond ik er belabberd voor. In de laatste week kwam ik pas op niveau. Ik reed goed op de Mont Ventoux, naar Les deux Alpes, La Plagne natuurlijk en ook een goede slottijdrit." Boogerd beëindigde de Tour uiteindelijk als twaalfde.

La Plagne

La Plagne was zijn finest moment, maar ook de inleiding tot een periode waarin hij "naar de kloten" ging. "Ik werd elke dag rondgereden in een cabriolet. Alle criteriums die op mijn pad kwamen heb ik gereden. Dat ga ik dit jaar doseren."

Vorig jaar verkende hij met ploeggenoot Levi Leipheimer enkele bergritten. Dit jaar maakte Rabobank er met een heus trainingskamp meer werk van. "We hebben eind mei twee dagen getraind op het parkoers van de ploegentijdrit, drie dagen in de Alpen en drie dagen in de Pyreneeën. Ik vond het loodzwaar, voor de jongens die al in vorm waren was het waarschijnlijk leuker."

Handrem

De Tour in met de handrem op, het zal wennen zijn voor Boogerd. "Het is een keuze. Ik wil niet het risico lopen dat het straks twee keer niks wordt. Ik richt me in eerste instantie op de wereldbekerwedstrijden, later nog op het WK. Maar van januari tot oktober goed rijden, dat werkt gewoon niet. Eddy Merckx is misschien wel de laatste die dat kon. Ik neem nu af en toe gewoon rust. Dat mag, die status heb ik binnen de ploeg."