TOULOUSE - De Brit Mark Cavendish heeft zaterdag de achtste etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De 23-jarige renner van Team Columbia was in de straten van Toulouse oppermachtig in de massasprint.

Het was de tweede dagzege voor Cavendish, die woensdag ook de vijfde etappe op zijn naam schreef.

Ciolek

Zijn ploeggenoot Gerald Ciolek werd tweede, de Duitser had bijna twee fietslengtes achterstand. De Fransman Jimmy Casper (Agritubel) kwam als derde over de streep, voor Rabocoureur Oscar Freire.

Lefèvre

De Fransman Laurent Lefèvre (Bouygues Telecom) reed lange tijd vooruit, hij kreeg halverwege de etappe gezelschap van zijn landgenoten Jerome Pineau en Christophe Riblon, en de Spanjaard Amets Txurruka.

Niki Terpstra, de Nederlander in dienst van Milram, probeerde op dertig kilometer van de steep nog naar het viertal toe te rijden. Terpstra werd enkele kilometers later echter alweer teruggepakt.

Sprinters

Op vijf kilometer van de finish werden de vluchters teruggepakt door het peloton, dat onder aanvoering stond van de sprintersploegen. Cavendish liet vervolgens zien dat hij de snelste sprinter op dit moment is. Sébastian Langeveld werd op de 21e plek de beste Nederlander.

Rit

De rit ging over 172,5 kilometer, met de start in Figeac. De Luxemburger Kim Kirchen behield de gele trui, met zes seconden voorsprong op de Australiër Cadel Evans. Het peloton gaat zondag de Pyreneeën in.

Blij

De Britse sprinter kwam bijna woorden tekort om zijn ploeg, Team Columbia, te prijzen. "We worden één en twee in de uitslag, hebben de gele trui, het kan niet beter", jubelde Cavendish.

"Dit was voorlopig de laatste dag dat het een sprint kon worden. Op de bergjes had ik het zwaar, maar de ploeg heeft me iedere keer weer naar voren gereden", aldus de Brit.

"Een betere bescherming kan ik me niet wensen." Cavendish won eerder de vijfde etappe. "Ik voel me helemaal niet moe, nu ga ik proberen Parijs te halen."

Groene trui

Oscar Freire had de groene trui zaterdag tijdens de achtste etappe van de Ronde van Frankrijk 'in bruikleen' van Kim Kirchen, maar zondag gaat de Spaanse Rabocoureur als officiële eigenaar van het tricot van start. Freire verzamelde tijdens de etappe precies genoeg punten om op gelijke hoogte te komen met Kirchen, drager van het geel.

Zowel de Spanjaard als de Luxemburger heeft 119 punten. Freire won echter meer tussensprints en staat daarom bovenaan in het puntenklassement.

ZIE OOK:

De NU.nl Tourspecial