ERFURT - Uitgerekend in haar 'eigen' Gunda Niemann-Stirnemannhalle ging het mis. De organisatie van de Duitse schaatskampioenschappen liet in de ogen van Gunda Niemann donderdag flink wat steken vallen. Eerst begaf de tijdwaarneming het, vervolgens sprongen de verantwoordelijken daar niet goed op in. Over twee weken is het gloednieuwe ovaal in Erfurt het podium van de EK.

De toeschouwers in de hal moesten het op de eerste dag stellen zonder tijdwaarneming. Uiteindelijk gingen handgeklokte tijden de boeken in. "Pijnlijk", vond Niemann, die door haar zwangerschap dit seizoen de schaatsen niet meer aanraakt. "Wij schaatsers hebben de organisatie vooraf voorstellen gedaan, waarnaar niet is geluisterd. Nu hangt hier een stemming als op een begrafenis."

Mankementen

Niemann verwijt de organisatie dat zij niet was voorbereid op technische mankementen. "Als zoiets gebeurt, moet je kunnen improviseren", aldus de veelvoudig wereldkampioene. "Het publiek moet worden vermaakt. Er moet een blaaskapel zijn, zoals in Nederland. En al die tijd dat de wedstrijden stil lagen, had ik de toeschouwers van alles kunnen vertellen."

Fiasco

De eerste dag van de sprintkampioenschappen werd een fiasco. Het begin van het toernooi werd een uur uitgesteld. De tijdwaarneming weigerde, de speaker kon vanaf zijn plaats niet zien welke schaatsers er aan de start van de 500 meter verschenen en zweeg daarom maar. Dat terwijl er 2200 mensen aanwezig waren, een record voor een Duits schaatskampioenschap.

Tijdschema

Vrijdag ging er opnieuw iets fout. Het tijdschema was onverwachts aangepast, zodat slechts weinig toeschouwers de eerste afstanden konden beleven. Donderdag waren de kijkers al voortijdig weggelopen, uit frustratie over het uitblijven van informatie. "Ik hoop dat ze ons nog een kans willen geven en nog eens terugkomen", zei Niemann vrijdag weifelend.

EK

Van 4 tot en met 6 januari zijn in Erfurt de Europese kampioenschappen. Voor Niemann is het te hopen dat er dan geen fouten meer worden gemaakt. De ijsmeesters moeten in elk geval nog aan de slag. De kwaliteit van de ijsvloer is nog ondermaats. "De bovenste laag is te hard, waardoor het in de bochten bros is", zei Sabine Völker, die door een val op de slotafstand de sprinttitel miste.

/DOSSIERSchaatsen